Nikolić "nemoralnim ponudama" vabi koalicijske partnere očekujući Šešeljev izlazak iz Haaga

TOMISLAV NIKOLIĆ i Vojislav Koštunica načelno su dogovorili koalicijski sporazum koji će sutra ponuditi i Socijalističkoj partiji Srbije.

Drugi čovjek radikala najavio je kako će sutra u vladi Srbije biti održan trojni sastanak na kojem će biti utvrđeno "jesu li četiri načela oko kojih su se SRS i DSS složili prihvatljivi i socijalistima".

"Ukoliko su naša načela prihvatljiva SPS-u, vladu će sastaviti koalicija SRS-DSS-SPS, a ako nisu, radikali će biti u oporbi", rekao je Nikolić srpskim novinarima, ali nije otkrio kakva su točno načela dogovorena. Dodao je tek kako smatra da će SPS prihvatiti sporazum jer su ta načela "predstavljala srž njihove kampanje".

Dogovor između Nikolića i Koštunice podrazumijeva formiranje koalicije u Beogradu, ali i svim ostalim lokalnim parlamentima u Srbiji.

Iliću prihvatljivi samo radikali

Pregovorima nije prisustvovao Koštuničin koalicijski partner i vođa Nove Srbije Velimir Ilić, ali on je danas jasno poručio kako ga zanima samo koalicija s radikalima. "Za mene je prihvatljiva nacionalna opcija, u suprotnom ćemo biti u opoziciji. Bio sam ja dugo opozicija, Bože moj. Možda sam se malo i premorio. Treba raditi, narod traži puno... Pa, da vidimo te koji su obećali kule i gradove, što će učiniti", kazao je Ilić za Betu.

Tadić nudi koaliciju socijalistima i manjinama

Boris Tadić i njegova koalicijska lista "Za europsku Srbiju" ponudit će socijalistima i manjinama da zajedno formiraju novu vladu, doznaje "Blic". Naime, iako radikali u koaliciji s Koštunicom i socijalistima matematički mogu složiti vladu, vođa Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, u tom bi slučaju mogao napustiti koaliciju s SPS-om čime bi socijalisti izgubili tri zastupnika i ne bi mogli skupiti potrebnih 127 mandata. Marković Palma više je puta jasno poručio kako je europska Srbija osnovni uvjet normalnog razvoja Srbije pa je sasvim jasno kako Jedinstvena Srbija neće pristati na koaliciju s radikalima.

"Nikolić će dati i više nego što bi bilo tko ponudio jer ima saznanja da bi Vojislav Šešelj iduće godine mogao biti pušten iz Haaga. On želi dobro iskoristiti posljednje liderske trenutke u SRS-u", kaže Blicov izvor objašnjavajući zašto je Nikolić spreman na bilo kakve kompromise s koalicijskim partnerima kako bi sastavio vladu. Pa čak i ako to znači da će Koštunica tražiti premijersku fotelju.

Vođa demokrata Boris Tadić također će ponuditi socijalistima koaliciju, a uz njega će vjerojatno stati i manjinski mađarski zastupnici čime bi Srbija napokon dobila stabilnu vladu.

"Sada sve ovisi o tome hoće li DS imati snage i sposobnosti da okupi proeuropske snage. Ukoliko ne bude moguće formirati proeuropsku vladu, bilo bi najbolje raspisati nove izbore", smatra Balint Pastor, dužnosnik Saveza vojvođanskih Mađara.

DS neće pregovarati s LDP-om

Boris Tadić izjavio je kako danas počinje neformalne pregovore s nekim strankama koje se zalažu za stabilnu, ekonomski prosperitetnu vladu koja će zemlju voditi u Europsku uniju, ali i sačuvati teritorijalni integritet, odnosno boriti se za Kosovo, što znači da Tadić ipak neće pregovarati s Jovanovićevim LDP-om.

"Nova vlada će efikasno raditi na dobrobiti apsolutno svih građana Srbije, na ostvarenju principa socijalne pravda i štitit će prava radnika i stvarati uvjete za otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Tadić za agenciju Beta.

Socijalisti još nisu s nikim pregovarali

Kao što se i predviđalo, najvažniji faktor sastavljanja nove srpske vlade tako će biti socijalisti koji, kako kažu, još nisu ni sa kim razgovarali o koaliciji.

Vođa socijalista Ivica Dačić najavio je da će sutra razgovarati s Koštunicom o načinu i političkim ciljevima za formiranje parlamentarne većine. Dačić je Tanjugu rekao da ta koalicija neće voditi nikakve razgovore o stvaranju parlamentarne većine koji nisu javni i dodao da "žele da se sve odvija pred očima građana Srbije, zato što smatraju da ne treba biti riječ o političkoj trgovini već o principijelnim stavovima i politici koju treba voditi buduća vlada Srbije".

Predsjednik izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić rekao je kako socijalisti dosad nisu imali niti jedan službeni kontakt niti razgovor s predsjednicima drugih stranaka. Socijalisti će najprije pregovarati s Koštunicom, ali "imaju u vidu i činjenica da je lista koju je predvodila Demokratska stranka dobila veliki broj glasova".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više