Ninoslav Pavić pod policijskom zaštitom

SUVLASNIK i predsjednik Uprave Europapress holdinga (EPH) Ninoslav Pavić od sinoć je dobio stalnu policijsku zaštitu oko obiteljske kuće ispred koje mu je sinoć u podmetnutoj eksploziji uništen automobil, izvijestila je danas zagrebačka policija.

´Od sinoć u 22 sata, na zahtjev Ninoslava Pavića ispred njegove obiteljske kuće na zagrebačkom Tuškancu postavljena je 24-satna policijska zaštita´, kazala je glasnogovornica zagrebačke policije Stanka Saraja. Dodala je da Pavić za sada nije zatražio osobnu zaštitu i zaštitu obitelji.

Na upit je li zaštitu tražio zbog prijetnji, odgovorila je kako, po saznanjima policije, nakon jučerašnje eksplozije automobila nije bilo nikakvih prijetnji.

Ustvrdila je kako je taj čin po prirodi teroristički, no kako policija za sada ne zna prave motive i počinitelja.

Upitana je li Pavić nekoga osumnjičio za eksploziju, kazala je da detalje razgovora s njim ne može iznijeti zbog interesa istrage.

Osim Pavićevog terenskog automobila ´mercedes ML´, koji je nakon eksplozije u požaru potpuno uništen, na šest obiteljskih kuća uništeno je 30 prozora i električni stup s kablovima. Ukupna šteta procijenjena je na pola milijuna kuna.

U dosadašnjoj istrazi policija je detaljno razgovarala s pedesetak ljudi, a s još stotinjak su obavljeni kraći obavijesni razgovori, kazala je Saraja.

´Policija vodi intenzivnu kriminalističku obradu na širem i užem području mjesta događaja. Prikupljaju se informacije koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju ovog terorističkog čina´, kazala je Saraja. Objasnila je da bi vještačenja policijskih stručnjaka trebala otkriti vrstu, količinu i način aktiviranja eksplozivne naprave koja je podmetnuta pod blatobran prednjeg desnog kotača.

Dodala je da je Pavić imao video nadzor oko kuće, te da se još pregledavaju snimke.

Potvrdila je da je ranije iz EPH policiji i Državnom odvjetništvu prijavljeno nekoliko prijetnji novinarima, no o tome nije željela govoriti detaljnije.

´Analize se rade i slaže se mozaik´, kazala je, naglasivši da su za policiju oko pozadine podmetanja eksplozije ´sve mogućnosti otvorene´.

Na novinarski upit istražuje li policija i mogućnost da je eksplozija povezana s činjenicom da u blizini Pavića žive neki djelatnici američkog veleposlanstva u Zagrebu, kazala je da se ´sve uzima u obzir´.

Saraja je na kraju ustvrdila kako je vrlo teško otkriti počinitelje podmetnutih eksplozija.

O tome svjedoči i činjenica da policija, nakon više od dvije tisuće obavijesnih razgovara i brojnih kriminalističkih radnji, još nije otkrila počinitelje koji su podmetnuli eksploziv pod grobnicu narodnih heroja NOB-a na zagrebačkom groblju Mirogoj i u kontejner na parkiralištu zagrebačkog Gradskog poglavarstva, u veljači 2001.

Pročitajte više