Ništa od autoceste do Dubrovnika?

"RESTRIKTIVNA fiskalna politika HDZ-ove vlade otklonit će i najmanje mogućnosti da autocesta do Dubrovnika bude sagrađena do 2008." - izjavio je Radimira Čačić komentirajući najavu da će se rashodi HAC-a u 4 godine smanjiti sa 5 na 3 milijarde kuna.

Kako piše Dnevnik, zbog smanjenja tempa ulaganja u izgradnju autocesta domaće će građevinarske tvrtke morati promijeniti planove o novim poslovima koje su sukladno najavama Vlade, očekivali od Hrvatskih autocesta.

No, budući da će tek na jesen Vlada odlučiti koje će prometnice dobiti prioritet u izgradnji, građevinari još uvijek ne žele komentirati smanjenje sredstava za izgradnju autocesta jer prvo žele vidjeti od kojih će se prometnica odustati.

U Vladi tvrde da je novac za gradnju ceste punog profila Zagreb – Macelj već osiguran preko inozemnih partnera. Što se tiče autoceste Zagreb – Sisak, za taj projekt još uvijek ne postoji niti model financiranja, pa je logično pretpostaviti da će taj projekt biti odgođen na jesen. Slična situacija je s dionicom autoceste Zagreb – Rijeka dugoj 55 kilometara, za koju je osigurano 50 milijuna kuna, a potrebno je još četiri puta toliko.

Ante Žigman, pomoćnik ministra Šukera, najavio je u ponedjeljak da će se kapitalni izdaci države, od kojih većina odlazi upravo na cestogradnju, smanjiti sa 7 na 5,5 posto BDP-a.

Bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić tvrdi da će se zbog restrikcije sredstava u cestogradnji do 2007. godine sagraditi manje novih kilometara prometnica nego što je dosad završeno samo 2004.

Pročitajte više