Ništa od izručenja Srbiji: Agima Čeku na slobodu pustio bugarski sud

BUGARSKI sud odlučio je pustiti bivšeg premijera Kosova Agima Čeku iz pritvora u kojem je bio na temelju Interpolove tjeralice izdane zbog optužnice u Srbiji. Čeku je na granici između Bugarske i Makedonije uhićen u utorak navečer.

Njega je Srbija optužila za ratne zločine dok je bio vođa Oslobodilačke vojske Kosova te zatražila njegovo izručenje koje se još neće dogoditi. Ovu odluku mora potvrditi i više sudište, a na tom se sudu u Sofiji Čeku mora pojaviti 2. srpnja. Srbija je za njime izdala tjeralicu još 2002. godine, pišu bugarski mediji.

Optužen za ubojstvo 687 ljudi

Čeku je nakon ove presude i petosatne rasprave izjavio kako nikome nije u interesu njegovo izručenje Srbiji te bi se ono moglo odraziti na političke odnose u regiji. Kao dokaz na sudu obrana Agima Čekua koristila je i dokumenat koji je poslala kosovska Vlada, a u kojem stoji da je on član diplomatskog osoblja te države.

Drugi dokaz bilo je pismo iz UN kojim se dokazivalo da je pod zaštitom misije Ujedinjenih naroda. Čeku je svoj slučaj "podebljao" i službenom pozivnicom u Bugarsku. On je na sudu u Nišu optužen za ubojstvo 669 Srba i 18 nealbanaca tijekom 1998. i 1999. godine, a to je djelo okvalificirano kao genocid. Ovo nije prvi puta da je bivši kosovski premijer uhićen zbog ovih optužbi pa je tako po istoj osnovi oslobođen iz pritvora u Sloveniji i Mađarskoj dok su ga iz Kolumbije protjerali.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više