Ništa od ukidanja vojnog roka

REZULTATI Studije o profesionalizaciji HV-a nesumnjivo će rastužiti dio mladića koji se spremaju odraditi vojsku. Naime, čini se da će obavezno služenje vojnog roka ostati na snazi, javlja Jutarnji list.

Iako su visoki državni dužnosnici već neko vrijeme najavljivali mogućnost potpune profesionalizacije vojske, rezultati Studije o profesionalizaciji Hrvatske vojske govore kako bi profesionalna vojska bila bitno skuplja od kombiniranog sustava koji je sad na snazi.

"Studija pokazuje da Hrvatska vojska i nadalje u svom sastavu treba imati profesionalni i ročni sastav." – izjavio je ministar obrane Berislav Rončević.

Kako piše Jutarnji list, Studija o profesionalizaciji HV-a je, uz Strateški pregled obrane, jedan od najvažnijih dokumenata koji će odrediti budući izgled Hrvatske vojske.

Rončević nije mogao točno reći koliko bi isključivo profesionalna vojska bila skuplja od kombiniranog sustava, ali barata se cifrom od 30-40 posto.

Studija je također pokazala da bi potpuna profesionalizacija vojske smanjila operativnost HV-a, ali i kako bi u sustavu ročne vojske trebalo izvršiti stanovite korekcije.

Rončević je dodao kako je nezadovoljan uvježbanošću ročnika, pa ustvrdio kako bi ročnici trebali ovladati vojnim vještinama služeći vojni rok, a ne samo odlaziti u vojsku da im prođe vrijeme.

Promjene u ustroju HV-a, u što je uključena i mogućnost smanjenja trajanja vojnog roka, počet će se primjenjivati nakon odluke ministra obrane, koji će prvo pričekati mišljenje Vlade i predsjednika RH o Studiji. Kako dodaje "Jutarnji", do prvih terenskih primjena zaključaka Studije proći će od šest mjeseci do godine dana.

Pročitajte više