Nitko se nije sjetio prevesti svjedočenja protiv Paška Ljubičića - suđenje odgođeno

SUĐENJE nekadašnjem časniku Hrvatskog vijeća obrane Pašku Ljubičiću, koje je trebalo početi u utorak, odgođeno je do daljnjega jer tužiteljstvo nije osiguralo prijevod svjedočenja na Haškom sudu.

Odlučio je tako danas Sud Bosne i Hercegovine, gdje je predsjednik sudskog vijeća Šaban Maksumić izrazio svoje čuđenje da se nitko od prošle godine kada je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) uručio je ove dokumente Sudu BiH nije sjetio prevesti 2600 stranica svjedočenja.

Procjenjuje se da će za prijevod tih dokumenata biti potrebno oko godinu dana i prevoditelji koji bi taj posao odradili za oko 12 tisuća eura.

Paška Ljubičića terete za zločin protiv čovječnosti, i to zbog ubojstva, progona, proizvoljnog i protuzakonitog zatvaranja, mučenja, napada na civile i civilne objekte, korištenje ljudi za živi štit, te uništavanje i pljačkanje imovine, 1993. godine kada je bio zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije HVO.

Sud je prihvatio optužnicu protiv njega krajem prošle godine, a Ljubičić se nije očitovao o njoj, što je Sud shvatio kao da poriče krivnju.

A.B.

Pročitajte više