Niz eksplozija u spremištu goriva na sjeveru Londona

U JEDNOM spremištu goriva udaljenom oko 40 km od Londona, u nedjelju je ujutro došlo do niza eksplozija, izvijestile su britanske televizijske postaje ne spominjući broj mogućih žrtava.

Služba za hitne intervencije odmah se uputila na mjesto događaja kako bi onemogućila pristup području oko spremišta u Buncefieldu, nedaleko grada Hemel Hempsteada koje je u 7 sati i 25 minuta bilo potpuno odsječeno zbog gustog crnog dima.

Spremište je od londonskog aerodroma Luton udaljeno oko 15 km.

Jedna od svjedokinja je za televizijsku postaju BBC rekla: "Tamo se nalazi spremište za gorivo, a stradale su i brojne kuće".

Policija u Hertfordshireu je za sada mišljenja kako se radi o ekspoziji uzrokovanoj nesretnim slučajem.

"U ovom stadiju sve upućuje na nesretan slučaj", kazao je glasnogovornik policije za AFP.

Nekoliko je svjedoka izvijestilo kako su se u njihovim domovima, u krugu od 3 km od mjesta eksplozije, zidovi tresli. Brojni prozori razneseni su od siline eksplozije.

Glasna grmljavina uslijedila je nakon prve "snažne" eksplozije, izjavio je novinar TV postaje Sky News, dok se na mjestu nesreće mogao vidjeti visoki narančast plamen. Veliki stup crnog dima vidljiv je na 10 kilometara od mjesta nesreće.

Policija: 36 ozlijeđenih

Britanska je policija u nedjelju potvrdila da je 36 osoba ozlijeđeno, od toga je njih četvero ozbiljno, u nizu snažnih eksplozija do kojih je došlo u spremištu goriva sjeverozapadno od Londona.


To spremište gorivom opskrbljuje sve važnije aerodrome Londona.

Vjeruje se da uzrok ove velike eksplozije, nedaleko grada Hemel Hempsteada nesretan slučaj, istaknuli su policijski dužnosnici.

"Ništa ne ukazuje da bi uzrok mogao biti nešto drugo osim nesreće, no otvoreni smo i za druge mogućnosti", kazao je njihov glasnogovornik. On je također odbacio "glasine i spekulacije" u kojima se spominje da bi za nesreću mogao biti odgovoran zrakoplov.

Nakon eksplozije koja se zbila malo iza 7 sati, stanovnici su javili kako su im krhotine pljuštale po krovovima a prozorska stakla pucala. Veliki se plamen protezao i do 100 m u visinu, rekli su svjedoci.

Spremište kojim upravljaju tvrtke Total i Texaco se nalazi u industrijskoj zoni i veće londonske aerodrome, uključujući Heatrow i Gatwick, opskrbljuje gorivom za zrakoplove.

Obližnja je autocesta zatvorena, a stanovnici upozoreni da "iz opreza" svoje prozore i vrata drže zatvorenima.

Pročitajte više