Niže procjene rasta zapadne ekonomije zbog straha od rata

Sve veća vjerojatnost rata protiv Iraka srezala je za pola postotka i inače umjerene procjene rasta zapadnih ekonomija, pokazalo je u ponedjeljak najnovije istraživanje Ekonomskog povjerenstva za Europu Ujedinjenih naroda (ECE).

ECE-ovo istraživanje za Europu 2003., koje pokriva zapadnu i istočnu Europu, Sjedinjene Države i Kanadu, predviđa 2,5 posto rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 1,6 posto za zapadnu Europu. Usporedbe radi, UN-ovo izvješće o svjetskoj gospodarskoj situaciji prije dva mjeseca predviđalo je rast američkog gospodarstva od 3 posto, a gospodarstva Europske unije od 2 posto.

´Nesigurnost koja okružuje kratkoročne ekonomske izglede pojačana je sve većom mogućnošću rata s Irakom´, priopćio je ECE. ´To je već pridonijelo slabljenju povjerenja potrošača i poslovne zajednice i potaknulo je stav čekaj-pa-vidi kod velikih kupovina.´

Oba izvješća navode cijeli niz postojećih rizika koji stope rasta za svijet i pojedine regije mogu potisnuti još niže. Ti rizici su, među ostalim, napetosti u zapadnoj Aziji, rast cijena nafte i makroekonomske neravnoteže.

ECE ipak primjećuje i pozitivnu okolnost da gospodarstva zemalja u tranziciji istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza pokazuju znatno veću otpornost na globalne utjecaje i predviđa rast njihovog bruto domaćeg proizvoda u 2003. od 4,2 posto. Ove ekonomije su rasle 4,8 posto i 4,1 posto u gospodarski teškim godinama 2001. i 2002.

Hrvatska, koja je u 2001. ostvarila rast BDP-a od 3,8 posto, a u 2002. 4,6 posto, u 2003. može očekivati 4,2 posto, stoji u priopćenju ECE-a.

Pročitajte više