Njemačka: 1.500 vojnika za eventualnu mirovnu misiju u Iraku

Bundeswehr će u slučaju misije Ujedinjenih naroda u Iraku staviti na raspolaganje 1500 vojnika, a istovremeno bi njemački vojnici bili povučeni iz SFOR misije u Bosni i Hercegovini, piše njemački dnevnik Die Welt pozivajući se na visoke vojne krugove.

Prema istim informacijama, vojni krugovi smatraju da bi nova misija u Iraku Bundeswehr dovela "do granica izdržljivosti" pa je zbog toga potrebno povlačenje njemačkih vojnika iz jedne od misija u inozemstvu. Vojni krugovi drže da bi najbolje rješenje bilo povlačenje 1.400 njemačkih vojinka u sklopu SFOR-a. Prilika za "traženje novih rješena" za Bosnu i Hercegovinu će biti i najavljeno savjetovanje NATO saveza o budućnosti SFOR-a koje bi se trebalo održati u lipnju.

Njemački ministar obrane Peter Struck je još prije rata u iraku najavio mogućnost smanjenja obima njemačkih postrojbi u sklopu SFOR-a. Vojnici Bundeswehra osim u Bosni i Hercegovini trenutno djeluju u sklopu mađunarodnih misija na Kosovu, Makedoniji te u sklopu borbe protiv terorizma na području Afganistana, Kuvajta i u vodama ispred istočnoafričke obale.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je u razgovoru za TV postaju ZDF diskusije o učešću njemačkih vojnika u mogućoj misiji UN-a nazvao "preuranjenima". On je istovremeno izjavio da je Njemačka uvijek ispunila svoje obveze glede UN-a. Ministar obrane Struck je u razgovoru za "Frankfurter Rundschau" odbacio njemačko sudjelovanje u obnovi Iraka u slučaju da ona bude obavljena pod patronatom SAD-a.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više