NJEMAČKA: CDU ODUSTAJE OD POTPISA PROTIV ULASKA TURSKE U EU

Njemačka oporbena Kršćanskodemokratska unija (CDU) odustaje, zbog žestokih kritika iz vlastitih redova, od najavljene akcije prikupljanja potpisa protiv punopravnog članstva Turske u Europskoj uniji, objavilo je u petak vodstvo stranke.

Predsjednica CDU-a Angela Merkel smatra da nakon kontroverznih diskusija u javnosti glede najavljenog sakupljanja potpisa postoji velika opasnost da akcija bude "krivo shvaćena". Najava vodstva stranke s početka tjedna o pokretanju akcije za demokršćanski model "privilegiranog partnerstva umjesto punopravnog članstva" za Tursku uzrokovala je žestoke reakcije javnosti te posebice savezne socijaldemokratsko-zelene vlade koja podržava započinjanje pregovora između Turske i EU-a.

Akciju je od parlamentarnih stranka podržala jedino Kršćansko-socijalna unija (CSU) bavarskog premijera Edmunda Stoibera.

Član predsjedništva CDU-a Volker Kauder priopćio je da stranka više neće voditi raspravu oko prikupljanja potpisa, ali da je eventualni ulazak Turske u EU "tema koja polarizira narod".

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mišljenja državne tv postaje ZDF, punopravno članstvo Turske u Europskoj uniji podržava 45, dok je protiv 48 posto ispitanih. Akciju prikupljanja potpisa bi unatoč tomu podržalo samo 27 posto ispitanih.

Unatoč odustajanju od akcije prikupljanja potpisa, predstavnici Turaka u Njemačkoj i dalje ne isključuju bojkot demokršćanske Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima 2006. Ako se Unijino stajalište prema Turcima i Turskoj ne promijeni morati ćemo razmisliti i o toj opciji, zaključio je Haki Keskin, predsjednik turske zajednice u Njemačkoj. U Njemačkoj živi oko 2,5 milijuna Turaka od kojih je, kako se procjenjuje, oko milijun s pravom glasa.

Na akciji prikupljanja potpisa i dalje ustraju stranke krajnje desnice, Njemačka narodna unija (DVU) i Nacionalno demokratska stranka Njemačke (NPD). Predsjednik DVU-a Gerhard Frey objasnio je da je protiv ulaska Turske u EU jer da se radi o "orijentalnoj, a ne o europskoj zemlji".

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više