Njemačka će cjepivom AstraZenece cijepiti samo starije od 60 godina

Foto: EPA

NJEMAČKA će rezervirati upotrebu AstraZenecinog cjepiva za osobe starije od 60 godina nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka, objavila su u utorak regionalna i savezna ministarstva zdravstva.

"Mlađi od 60 godina koji žele moći će primiti to cjepivo, ali samo nakon savjetovanja s liječnikom koji vrši cijepljenje i nakon personalizirane analize opasnosti", naveli su ministri 16 njemačkih saveznih pokrajina i savezni ministar u priopćenju nakon sastanka.

Za mlađe od 60 godina koji su već primili prvu dozu tog cjepiva ministri ostavljaju izbor - ili da im se ubrizga druga doza, ili da pričekaju preporuku Odbora za cjepiva (STIKO) predviđenu za kraj travnja. 

Kancelarka Angela Merkel i ministar zdravstva Jens Spahn bi trebali kasnije održati konferenciju za novinare o toj temi.

STIKO je nešto ranije objavio odluku da "preporučuje AstraZenecino cjepivo samo starijima od 60 godina". 

To stajalište se temelji "na sada dostupnim podacima o rijetkoj, ali teškoj trombozi kao nuspojavi koja pogađa uglavnom mlađe od 60 godina između 4. i 16. dana nakon cijepljenja", precizirali su.

Njemačka je primijenila najmanje jednu dozu cjepiva na otprilike 11 posto svog stanovništva i treba ubrzati kampanju zaštite protiv koronavirusa dok treći val zahvaća zemlju.

Pročitajte više