Njemačka će rudarskim regijama dati 40 milijardi eura

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada danas je objavila da će rudarskim regijama, pogođenim postupnim odustajanjem od ugljena, u idućim godinama pomoći s 40 milijardi eura radi poticanja rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Najveće gospodarstvo EU-a odlučilo je postupno ugasiti proizvodnju nuklearne energije do 2022., a do 2038. godine izbacit će iz energetske mješavine i ugljen kako bi ostvarili svoje klimatske ciljeve, podsjeća AFP.

Njemačka već podmiruje trećinu potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora poput vjetra, sunca i bioplina, ali trećinu podmiruje iz ugljena, koji je vrlo štetan za klimu s obzirom na velike emisije CO2.

Vladina najava odustajanja od ugljena izazvala je ljutnju u rudarskim regijama, gdje ta industrija zapošljava desetke tisuća radnika.

Najveći prosvjedi bili su na bivšem komunističkom istoku, snažnom glasačkom uporištu krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD), koja se protivi imigraciji i niječe da je klimatske promjene izazvao čovjek.

Ministar: Stvaramo nova radna mjesta još dok su stara ovdje

Ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier izrazio je zadovoljstvo planiranim povećanjem potrošnje na infrastrukturu i nastojanjima da se u pogođene regije privuku nove kompanije.

"Prvi put u našoj poslijeratnoj povijesti reagiramo na strukturalnu promjenu prije nego što se ona dogodila", rekao je Altmaier na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

"Stvaramo nova radna mjesta prije nego što su stara nestala", istaknuo je ministar nekoliko dana uoči izbora za Europski parlament.

Prema njegovim riječima, početnih 240 milijuna eura treba uložiti odmah i "kampanje nekih populističkih stranaka na desnoj i lijevoj strani političkog spektra srušit će se poput kula od karata".

Većina novca potrošit će se na ceste i željezničke linije

Iznos od 40 milijardi eura, planiran za razdoblje do 2038. godine, bit će usmjeren prema zapadnim industrijskim regijama u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i prema saveznim zemljama Brandenburgu, Saskoj i Saskoj-Anhaltu na istoku.

Većina novca bit će utrošena na ceste, željezničke linije i internetske kabele kako bi regiji bili privlačniji za ulaganja. Cilj je privući suvremene kompanije u sektoru sofisticirane tehnologije, poput tvornica za proizvodnju baterija za električna vozila.

Vlada također namjerava preseliti vladine urede i razvojne centre u pogođene regije.

Povjerenstvo za ugljen koje je utemeljila vlada, također je predložilo da se nekoliko milijardi eura uloži u ublažavanje socijalnih posljedica odustajanja od ugljena. Stariji radnici u rudarskoj industriji i industriji ugljena dobit će financijsku pomoć kako bi lakše premostili razdoblje između zaključenja radnog odnosa i odlaska u mirovinu.

Pročitajte više