Nakon Malte i Luksemburga, Njemačka planira legalizirati kanabis. Danas je glasanje

Foto: EPA

Nakon burne rasprave, očekuje se da će Njemačka danas legalizirati kanabis, prenosi Guardian.

Njemačka će biti četvrta europska zemlja koja će legalizirati kanabis za osobnu upotrebu. Novim zakonom kanabis će se maknuti s liste zabranjenih tvari, a odrasli će smjeti posjedovati do 25 grama.

U Njemačkoj kanabis konzumira oko sedam milijuna stanovnika

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da očekuje da će novi zakon maknuti dilere s tržišta. U Njemačkoj se pretpostavlja da kanabis konzumira oko sedam milijuna stanovnika. Vlada je rekla da mnogi građani koriste kanabis iz medicinskih razloga te da će novi zakon poboljšati kvalitetu kanabisa, koji konzumira sve više mladih.

"Smisao ovog zakona je zaštita djece i mladih", rekao je Lauterbach. "U posljednjem desetljeću sve više djece i mladih konzumira drogu."

Doktori koji su protiv novog zakona upozoravaju da će on ugroziti zdravlje mladih jer će droga biti pristupačnija, što će povećati rizik od ovisnosti.

Trostrana koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i liberalnog FDP-a, koju predvodi kancelar Olaf Scholz, u studenom se složila oko reforme. Ako danas usvoje novi zakon, od 1. travnja odraslima će biti dozvoljeno uzgajati do tri biljke, a tri mjeseca nakon toga bit će dopušteno i registrirati neprofitne klubove za uzgajanje i distribuciju biljke.

Konzumacija kanabisa za mlađe od 18 godina i dalje će biti zabranjena, a oni u rasponu od 18 do 21 godine moći će kupiti do 30 grama kanabisa koji sadrži maksimalno 10% THC-a.

Ne slažu se svi s novim zakonom, uključujući policiju

Neke njemačke savezne države ne slažu se s novim zakonom, na primjer Bavarska u kojoj je na vlasti Kršćansko-socijalna unija. I neki su od socijaldemokrata upozorili na širenje droge u školama i vrtićima. Ministar je odgovorio da će zakonom biti zabranjeno pušenje marihuane unutar 100 metara od obrazovnih ustanova.

Iz policije su javili da će imati problema s uvođenjem pravila, na što je Lauterbach odgovorio da je i kontrola crnog tržišta teška.

Tino Sorge, glasnogovornik konzervativnih demokršćana, tvrdi da je novi zakon "krivi signal u krivo vrijeme". "Ako sugeriramo da možete pušiti travu umjesto da započnete pripravništvo ili nađete posao, šaljemo potpuno krivi signal našem društvu i djelujemo kao diler za državu. Vlada se igra sa zdravljem mladih", rekao je.

Kanabis su nedavno legalizirali Malta i Luksemburg, a već je dugo legalan u Nizozemskoj.

Pročitajte više