Njemačka: Demokršćanska unija traži Schroederovu ispriku

NJEMAČKA Demokršćanska Unija CDU/CSU je od vlade Gerharda Schroedera zatražila javnu ispriku bivšem kancelaru Helmutu Kohlu zbog pogrešnih optužbi u aferi oko nestalih dokumenata iz kancelarovog ureda.

Državno odvjetništvo u bivšem sjedištu vlade Bonnu je krajem prošlog tjedna priopćilo da je pronađena većina dokumenata vezanih uz proces privatizacije istočnonjemačkog gospodarstva za koje se smatralo da su nestali iz kancelarovog ureda kratko nakon što je Unija CDU/CSU 1998. izgubila na parlamentarnim izborima.

Tada nova vlada Gerharda Schroedera je optužila Helmuta Kohla i njegove suradnike da su namjerno uništili kompromitirajuće dokumente vezane uz prodaju istočnonjemačke rafinerije Leuna francuskoj naftnoj tvrtki Elf Aqutaine.

Državno odvjetništvo i istražno povjerenstvo Bundestaga nisu uspjeli dokazati da se tijekom privatizacije rafinerije Leuna tadašnja vlada ponašala koruptivno. Navodno nestali dokumenti su pronađeni nakon što je otkriveno da su bili uskladišteni pod pogrešnom oznakom.

Glavni tajnik Kršćansko socijalne unije (CSU) Thomas Goppel je u razgovoru za dnevnik "Bild" izjavio da je isprika bivšem kancelaru Kohlu pitanje "političke časti". Dopredsjednik Unijine zastupničke skupine Wolfgang Bosbach smatra da Gerhard Schroeder snosi odgovornost zbog "neutemeljenih optužbi" na račun svog prethodnika.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više