Njemačka i Indonezija za jaču ulogu UN-a u Iraku

NJEMAČKA i Indonezija žele surađivati u borbi protiv terorizma i traže da UN igraju središnju ulogu u obnovi Iraka, izjavila je indonezijska predsjednica Megawati Sukarnoputri nakon sastanka s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Indonezijska je predsjednica izjavila da dvije zemlje - obje su bile protiv rata u Iraku - žele "povećati pritisak kako bi UN odigrao središnju ulogu u obnovi zemlje".

"Što se tiče obnove Iraka, istih smo uvjerenja. A to je da treba poticati UN da odigra središnju ulogu u procesu obnove Iraka i proširivanju humanitarne pomoći iračkom narodu", rekla je Sukarnoputri.

Njemački kancelar je trenutačno na jednotjednoj turneji po zemljama jugoistočne Azije s ciljem promicanja ulaganja njemačkih tvrtki.

Sukarnoputri je pozdravila odluku njemačkog kancelara da nastavi turneju unatoč epidemiji atipične upale pluća od koje je do sada preminulo 550 osoba, najviše u Kini i Hong Kongu.

"Vrlo sam sretna zbog ovog posjeta posebice zato jer se događa u trenutku velike zabrinutosti zbog teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS)", rekla je Sukarnoputri.

Pročitajte više