Njemačka i Japan planiraju jaču suradnju. Scholz: Želimo smanjiti ovisnost o Kini

Foto: EPA

NJEMAČKA i Japan planiraju jaču suradnju u obrani i opskrbi ključnim sirovinama, složili su se danas čelnici dviju zemalja u Tokiju. Sljedeće će godine njemačke oružane snage ponovno poslati brod u Tihi ocean koji će pristati u Japanu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz koji je misiju nazvao "predanošću slobodi plovidbe". 

Scholz se sastao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju, a u fokusu njihovih razgovora bila je međunarodna suradnja, dok Berlin nastoji smanjiti svoju gospodarsku ovisnost o kineskim sirovinama u jeku napetosti oko globalnih opskrbnih lanaca. Obje zemlje žele adresirati i obuzdati rizik od pretjeranih ovisnosti, stoji u izjavi. 

Državne će institucije Japana i Njemačke proširiti suradnju, a predviđena je daljnja vladina potpora za ekstrakciju, rafiniranje, preradu i recikliranje. Berlin pokušava diversificirati dobavljače i izvući lekcije iz svoje nekadašnje ovisnosti o Moskvi u opskrbi plinom koja je na brzinu okončana nakon što je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu. 

Pročitajte više