Njemačka industrija naglo posustala

Ilustracija: Shutterstock

INDUSTRIJSKA aktivnost u Njemačkoj naglo je posustala u listopadu pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema s opskrbom, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa.

Industrijska proizvodnja smanjena je u listopadu za 0,1 posto u odnosu na rujan, kada je prema revidiranim podacima porasla za 1,1 posto, izvijestio je u srijedu Destatis. U odnosu na prošlogodišnji listopad, proizvodnja je stagnirala, nakon revidiranog 3,1-postotnog rasta u rujnu.

Industrijska proizvodnja slabo je krenula u četvrto tromjesečje, a izgledi za iduće mjesece i dalje su sumorni, kada se uzme u obzir osjetno pogoršano raspoloženje u poduzećima i suzdržana potražnja, ističu u ministarstvu gospodarstva u osvrtu na podatke.

Kada se izuzmu sektori energije i građevinarstva, proizvodnja u industriji pala je za 0,4 posto na mjesečnoj razini, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa. Na godišnjoj je razini prema kalendarski prilagođenim podacima porasla za 0,8 posto.

Proizvodnja potrošačke robe pala za 1,9 posto u odnosu na rujan, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto. Porasla je samo proizvodnja kapitalnih roba, za 1,4 posto. Proizvodnja energije potonula je za 7,6 posto u odnosu na rujan, što je, kako tumače u ministarstvu, vjerojatno posljedica nastojanja usmjerenih štednji energije.

Potporu ukupnoj proizvodnji najvećeg europskog gospodarstva pružio je građevinski sektor, koji u listopadu bilježi rast od 4,2 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju preliminarni podaci. U ministarstvu među mogućim čimbenicima izdvajaju povoljne vremenske prilike.

Za razliku od situacije u cijeloj industriji, u energetski intenzivnim segmentima industrije proizvodnja je pala za 3,6 posto na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini prema kalendarski prilagođenim podacima pad je dosegnuo 12,6 posto, objavio je Destatis.

Pročitajte više

 

Pročitajte više