Njemačka izručila vođu srpskih neonacista

GORANA DAVIDOVIĆA, vođu srpskog neonacističkog pokreta pod nazivom Nacionalni stroj, zvanog Fuehrer Njemačka je jučer izručila Srbiji. Davidović je iz Srbije pobjegao kako bi izbjegao zatvorsku kaznu od jedne godine zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, prenosi agencija Tanjug. Naime, Davidović je uhićen 3. veljače u Traunsteinu u Njemačkoj, na temelju tjeralice Interpola Srbije, nakon što je napustio Trst gdje je čekao odluku talijanskog pravosuđa o izručenju Srbiji.

Davidović je pravomoćno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gdje su verbalno i fizički napali sudionike.

Tajnik srpskog pravosuđa Slobodan Homen izjavio je da je Davidović trenutno u policijskoj nadležnosti. Davidovića čeka i suđenje na Višem sudu u Novom Sadu zbog istoga kaznenog djela i optužbe da je s još osam neonacista napao sudionike antifašističkog skupa u Novom Sadu 2007. godine. Oni se terete da su započeli verbalni i fizički sukob sa sudionicima skupa, bacajući kamenje i tvrde predmete na njih.

Pročitajte više