Njemačka: Kriza u SDP-u

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder i nakon kriznog sastanka vrhovništva Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ustraje na potpunoj provedbi socijalnih reformi.

Sastanku koji je noćas završen u Schroederovom domu u Hannoveru su osim kancelara i predsjednika SPD-a Schroedera, prisustvovali i glavni tajnik SPD-a Olaf Scholz, predsjednik zastupničkog kluba SPD-a Franz Muentefehring te šef kancelarovog ureda Frank Walter Steinmeier.

Schroeder je još prije samog sastanka kritičarima reformi unutar stranke najavio da vrhovništvo neće odstupiti od najavljenih smjernica pri provođenju radikalnih socijalnih reformi. On je istovremeno sve one koji pokušavaju ugroziti predstojeće reforme upozorio da dovode u pitanje vjerodostojnost vlade te im poručio da se "ne igraju vatrom".

Prvi čovjek SPD-a je isto tako odbacio navode po kojima je glavni tajnik Scholz trebao biti smijenjen sa svoje pozicije. Lijevo krilo stranke je Scholza okrivilo za nesuglasice između vrha i lijevog krila stranke. Ovaj dio stranke je nedavno iznudio izvanredni stranački kongres na kojem bi početkom lipnja trebalo biti odlučeno o budućnosti reformi.

Izglasavanje o reformama se unutar stranke doživljava i kao pitanje iskazivanja povjerenja predsjedniku stranke Schroederu. Scholz je u razgovoru s radio postajom Deutschlandfunk izrazio optimizam glede podrške stranaka vlade provođenju Schroederovih reformi.

Lijevo krilo SPD-a je planirane socijalne reforme, zbog drastičnih kraćenja socijalnih povlastica, ocijenilo kao "antisocijaldemokratske". Demokršćanska Unija CDU/CSU je za veći dio reformi najavila svoju podršku prilikom izglasavanja u gornjem domu parlamenta Bundesratu.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više