Njemačka ministrica poljoprivrede posjetila hrvatske proizvođače u Berlinu

Foto: EPA

HRVATSKA i Njemačka imaju komplementarnu poljoprivrednu politiku, a 2020. godinu trebaju iskoristiti za provođenje zajedničkih poljoprivrednih ciljeva, ističu iz Hrvatske gospodarske komore u priopćenju u kojem izvještavaju da je njemačka ministrica poljoprivrede obišla hrvatske proizvođače na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu.

Kako se prenosi u priopćenju Hrvatske gospodarske komore (HGK), savezna ministrica Njemačke za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner je istaknula da je izuzetno zadovoljna nastupom Hrvatske kao zemlje partnera na Zelenom tjednu.

"Prezentirali ste spoj tradicije i modernoga s usmjerenošću na budućnost", naglasila je Klöckner koja je obišla halu u kojoj se predstavlja 50-ak hrvatskih izlagača.

Ministricu su dočekali predsjednik HGK Luka Burilović, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota te veleposlanici dvadeset država iz cijeloga svijeta.

Njemačka ministrica: Veseli me što će se njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije nastaviti na vaše

"Hrvatska i Njemačka imaju komplementarnu poljoprivrednu politiku, stoga me veseli što će se njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije nastaviti na vaše jer će nam to omogućiti godinu dana kontinuiteta poljoprivredne politike i rad na zajedničkim dugoročnim ciljevima", izjava je Klöckner koja se prenosi u priopćenju.

Burilović je istaknuo kako je Njemačka važna međunarodna referentna točka za Hrvatsku, politički i ekonomski, te jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Prema podacima o izvozu nalazi se na četvrtom mjestu, dok je po uvozu na prvom mjestu.

"Naša poljoprivreda, prehrambena industrija i ruralna područja imaju ogroman potencijal za rast i razvoj, kao i za veći izvoz. Imamo puno nacionalnih proizvoda koji su poznati kod domaćih potrošača i koji se mogu pohvaliti dugom tradicijom. No, za jačanje izvoza potrebna nam je promocija kako na europskim tržištima tako i na tržištima i diljem svijeta, a predstavljanje u Berlinu je upravo prilika za to", rekao je Burilović.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je kako se na Zelenom tjednu u Berlinu ministrica i veleposlanici imaju priliku upoznati s hrvatskim proizvođačima, specifičnostima koje obilježavaju hrvatsku poljoprivredu, ali i kušati neke od hrvatskih autohtonih i zaštićenih proizvoda na EU razini, poput istarskog i dalmatinskog pršuta, paškog sira, slavonskog kulena i naših vina. 

Inače, u organizaciji HGK i Ministarstva poljoprivrede na Zelenom tjednu u Berlinu od 17. do 26. siječnja predstavlja se 50-ak hrvatskih izlagača. Ta međunarodna poljoprivredna manifestacija ove godine bilježi i rekordan broj izlagača, čak 1.800 iz 72 zemlje svijeta, a očekuje se da će ga posjetiti oko 400 tisuća posjetitelja.

Pročitajte više