Njemačka na Kosovu traži njegovatelje za bolnice i staračke domove

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) boravio je danas na Kosovu gdje je pokušao privući njegovatelje za bolnice i staračke domove u Njemačkoj, a tom prilikom potpisan je i dokument o pojačanoj suradnji na području zdravstvenih sustava.

"U Njemačkoj su nam potrebni dobro obrazovani stručnjaci i iz inozemstva, a mi istodobno možemo Kosovu pomoći u izgradnji sustava zdravstvenog osiguranja", poručio je Spahn preko Twittera.

On je ocijenio kako obje strane mogu profitirati od ove suradnje.

Nijemci kažu kako im nije cilj Kosovu oteti stručnjake

Potpisani ugovor o suradnji na području zdravstva bi trebao ubrzati iseljavanje njegovatelja s Kosova u njemački zdravstveni sustav. Istodobno bi trebala biti pojačana suradnja na području kvalifikacije, zdravstvenog osiguranja, zdravstvenog menadžmenta i priznavanja kvalifikacija u inozemstvu.

Sporazum s Kosovom bi trebao, kako je naglasio Spahn, poslužiti kao model za slične ugovore s ostalim državama.

Spahn je naglasio kako cilj sporazuma nije Kosovu oteti stručnjake iz područja skrbi.

"Na Kosovu ima mnogo mladih nezaposlenih. Radi se o tome da surađujemo sa zemljama koje školuju previše stručnjaka u ovom području, a to je upravo slučaj na Kosovu", rekao je njemački ministar.

U Njemačkoj živi više od 3 milijuna ljudi ovisnih o tuđoj njezi

Povjerenik Savezne vlade za pitanja vezana uz sektor skrbi za starije, bolesne i nemoćne Andreas Westerfellhaus kritizirao je za javni servis ZDF činjenicu da se za radnu vizu u diplomatskom predstavništvu Njemačke na Kosovu čeka i više od godinu dana.

On je zatražio da se postupak izdavanja viza iz konzulata u Prištini prebaci u Njemačku kako bi se ubrzao taj proces.

Njemačka vlada najavila je nekoliko mjera kojima bi smanjila napetu situaciju na području skrbi - pored pojačanog useljavanja predviđen je i porast plaća u ovom sektoru.

Prema statistikama, u Njemačkoj je trenutno 3,4 milijuna građana ovisno o tuđoj njezi s tim da ubrzano starenje stanovništva pridonosi rastu ove brojke.

Podaci Saveznog ureda za zapošljavanje pokazuju da poslodavci u prosjeku čekaju gotovo 200 dana prije nego što pronađu odgovarajućeg stručnjaka za upražnjeno mjesto u sektoru njege.

Pročitajte više