Njemačka na udaru ekstremista: U pet dana dva teška masakra

Foto: Guliver images/Getty

NJEMAČKU su u posljednjih pet dana potresla dva teška napada, u kojem su poginuli i ozlijeđeni deseci ljudi. Prije mjesec dana maskirani muškarac otvorio je vatru u trgovačkom centru na zapadu Njemačke, pri čemu je ozlijedio najmanje 25 osoba. U utorak je došlo do napada 17-godišnjeg Afganistanca u vlaku, koji je sjekirom i nožem napao putnike u vlaku u Bavarskoj. Najteži pokolj u posljednjih mjesec dana dogodio se jučer u Muenchenu, kada je 18-godišnji Iranac otvorio vatru u McDonaldsu te najpoznatijem trgovačkom centru u gradu te ubio devet osoba.

Posljednjih nekoliko mjeseci od strane militanata ISIS-a mogle su se čuti prijetnje Njemačkoj.

One su se i ostvarile u utorak 19. srpnja, kada je manijak u Njemačkoj sjekirom i nožem napao putnike u vlaku i pritom ozlijedio tri osobe. Policija je naposlijetku eliminirala 17-godišnjaka, kojem su u sobi pronađeni zastava ISIS-a te oproštajno pismo, kao i pakistanski dokumenti na kojima je pisalo da će mu šanse za ostanak u Europi biti veće ako se dokopa Njemačke.

Napadač je bio sunit, otkrila je policija, dodajući kako nije redovno pohodio džamiju. Usto, otkriveno je i kako je na društvenim mrežama postavio objavu "protiv svih neprijatelja islama" samo 24 sata prije napada.

Jedan od prijatelja 17-godišnjeg terorista nedavno je umro u Afganistanu, a istražitelji smatraju kako je taj događaj mogao biti povod krvavom napadu.

Tek četiri dana poslije šoka u vlaku, dogodio se masakr u Muenchenu.

18-godišnjak rešetao ljude u Muenchenu

Jučer u poslijepodnevnim satima u najpoznatijem šoping centru u Muenchenu 18-godišnjak je krenuo u krvavi pohod, koji je završio s devet mrtvih ljudi. Napad je započeo u McDonaldsu koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra. Napadač koji je imao dvojno državljanstvo (njemačko i iransko), a nije bio povezan s ISIS-om, bio je naoružan pištoljem Glock-17 za kojeg nije imao dozvolu. Njemački mediji pišu kako se radi o mladiću opsjednutom oružjem i nasiljem.Tijekom pretrage stana otkriveni su brojni novinski članci o  različitim napadima kao i članak naslova "Zašto studenti ubijaju".

Sve žrtve 18-godišnjeg mladića rođenog u Njemačkoj živjele su u blizini centra. Žrtve su bile starosti između 15 i 45 godina, a troje je bilo s Kosova.

Načelnik bavarske policije je rekao da je među žrtvama napada sedam tinejdžera.

"Povezanost s pokoljem u Norveškoj se nameće sama po sebi", rekao je predsjednik Policijske uprave Muenchen Hubertus Andrau ukazujući na to da se jučerašnji pokolj dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremist Andreas Breivik ubio 77 osoba.


Bio je u depresiji

Državni odvjetnik je prije toga rekao kako se počinitelj liječio zbog "jednog oblika depresije".

Napadač je primao psihijatrijsku pomoć, a još nije utvrđeno je li u trenutku napada bio pod utjecajem droge ili alkohola.

Pojavile su se i zasad nepotvrđene informacije kako je mladić na Facebooku koristio lažni profil imena "Selina Akim" putem kojeg je nekoliko sati prije pucnjave mamio mladiće i djevojke u McDonald's obećavši im besplatnu hranu.

"Živio je ovdje blizu mene. Viđao sam ga tu i tamo i ne mogu reći da sam ga zapravo poznavao. Moj prijatelj mu je bio školski kolega i rekao mi je da je bio miran tip. Prepoznao ga je na snimkama napada koje su se pojavile na internetu", priča susjed ubojice za Bild.

Susjedi su, prepoznavši napadača na snimkama, odmah sve prijavili policiji. Otac napadača priveden je u policijsku postaju na ispitivanje.

Pročitajte više