Njemački Bundestag odlučio: Nećemo isporučiti moćne Tauruse Ukrajincima

Foto: Profimedia

Njemački parlament Bundestag odbacio je danas, većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, zahtjev oporbenih demokršćana za isporukom krstarećih raketa Taurus Ukrajini.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU postavila je zahtjev u Bundestagu koji traži "preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketnog sustava Taurus Ukrajini.

Projektili bi se mogli upotrijebiti duboko u Rusiji

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Friedrich Merz je pozvao zastupnike stranaka vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala (FDP) da glasuju po savjesti i odobre isporuku Taurusa.

"Ukrajina i dalje ne dobiva u punoj mjeri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspješno obranila od ruskog agresorskog rata", rekao je Merz. Sigurnosno vijeće Njemačke, u kojem odlučujuću riječ ima njemački kancelar Olaf Scholz, odbija isporuku njemačkog raketnog sustava Ukrajini. 

Promatrači smatraju da Scholz odbacuje isporuku ovog naoružanja s obzirom na to da bi se ovi projektili dometa 500 km mogli upotrijebiti i protiv ciljeva duboko na području Rusije te služiti za moguću eskalaciju sukoba.

Pročitajte više