Njemačka ograničava useljavanje Židova

Useljavanje Židova iz istočnoeuropskih zemalja koji su dosad bez većih prepreka mogli imigrirati u Njemačku biti će u budućnosti strogo ograničeno, odlučili su krajem prošle godine, a kako u četvrtak javljaju mediji, ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina.

Konferencija pokrajinskih ministara unutarnjih poslova (IMK) želi useljevanje Židova, najvećim dijelom s područja bivšeg Sovjetskog Saveza, strogo ograničiti i uvjetovati poznavanjem njemačkog jezika te mogućnošću integriranja u njemačko tržište rada.

Dosadašnja iskustva su pokazala da velika većina Židova doseljenih u Njemačku nije integrirana u socijalni i društveni život te da većina živi od socijalne pomoći.

Od početka devedesetih kada je tadašnja vlada Helmuta Kohla sa židovskim zajednicama postigla sporazum o doseljavanju s područja Sovjetskog Saveza, a u svrhu ponovnog oživljenja židovske populacije u Nemačkoj koja je za vrijeme tzv. Trećeg Reicha gotovo u potpunosti nestala, u Njemačku je uselilo preko 200.000 Židova.

Predstavnici židovskih udruga žestoko su reagirali na najave IMK-a o ograničavanju useljenja te se pozivaju na obećanje saveznog ministara unutarnjih poslova Otta Schilyja koji je obećao da novo reguliranje useljevanja neće biti doneseno bez suglasnosti židovskih zajednica.

Predstavnici vladajućih stranka Socijaldemokratske stranke (SPD) i Zelenih upozoravaju od prebrzog donošenja zaključaka glede ove "osjetljive tematike".

(Hina) xnkre ydj

Pročitajte više