Njemačka: Oštre reakcije na prijedlog o muslimanskom blagdanu

PRIJEDLOG političara stranke Zelenih Christiana Stroebelea da se u Njemačkoj uvede neradni praznik za građane muslimanske vjeroispovjesti te da se istovremeno ukine jedan od kršćanskih neradnih praznika, poput Uskrsnog ponedjeljka, naišao je u srijedu na žestoke reakcije javnosti.

Demokršćanski kandidat na proteklim parlamentarnim izborima i bavarski premijer Edmund Stoiber izjavio je u razgovoru za dnevnik "Bild" da Stroebele šalje "potpuno pogrešne signale" muslimanima koji žive u Njemačkoj.

Predvodnica oporbe Angela Merkel smatra da je Njemačka zemlja s kršćanskim korijenima te da to treba biti vidljivo i iz državnih praznika. Liberalni političar Reiner Bruederle smatra da se o pitanju praznika ne može "cjenkati kao na bazaru".

Stroebeleov prijedlog odbacio je i predstavnik kolicijskog partnera Zelenih Socijaldemokratske stranke Njemačke, ministar unutarnjih poslova Otto Schily koji je prijedlog svog kolege nazvao "pogrešnim".

Predstavnik Evangelističke crkve u Njemačkoj biskup Hans Christian Knuth također odbacuje mogućnost uvođenja muslimanskog praznika. Toliko dugo dok kršćani u nekim islamskim zemljama za svoju vjeru plaćaju životom nije vrijeme da njemačko društvo prima islamske običaje, zaključio je Knuth.

Prijedlog o uvođenju muslimanskog državnog praznika podržao je jedino Stroebeleov stranački kolega i ministar zaštite okoliša Juergen Trittin te predstavnici islamskih udruga u Njemačkoj.

Stroebele smatra da bi uvođenje praznika za preko 3,5 milijuna muslimana, koliko ih živi u Njemačkoj, predstavljalo pravi odgovor na val vjerskog nasilja i mržnje koji trenutno potresa susjednu Nizozemsku. Vodeći njemački političari prošlog su vikenda upozorili na moguće širenje nemira i na Njemačku.

Pročitajte više