NJEMAČKA POJAČAVA BORBU PROTIV 'RADA NA CRNO'

Njemački parlament Bundestag prihvatio je u četvrtak glasovima vladajuće socijaldemokratskozelene koalicije zakon o pojačanim mjerama u borbi protiv rada na crno, kojim se L

prije svega želi suzbiti takav rad u poduzećima.

Oporbeni zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU te Liberali (FDP) glasovali su protiv.

Vlada novim zakonskim odredbama želi suzbiti rad na crno u poduzećima, dok su za rad na crno u privatnom sektoru odnosno u kućanstvu predviđene olakšice. Tako zaposlenja koja ?ne rezultiraju dobiti uposlenika? kao, primjerice, prijateljski radovi pri renoviranju, neće kao dosad biti kažnjivi. Neprijavljivanje kućne pomoćnice će u budućnosti biti tretirano kao prekršaj za koji je predviđena blaža kazna. Nasuprot tomu, povećane su kazne za upošljavanje u gospodarstvu te su pojačane kontrole.

Oporba smatra da je pravi uzrok bujanja rada na crno posljednjih godina loša porezna politika Vlade Gerharda Schroedera i sve veća davanja koja poslodavce i uposlenike sili na ?izlete u ilegalu?. Prema nekim procjenama, obujam rada na crno godišnje iznosi 370 milijardi eura. Najveći dio toga otpada na radove u građevinarstvu.

Ministar financija Hans Eichel (SPD) nada se da će borba protiv rada na crno popraviti stanje u državnoj blagajni. Kako u četvrtak objavljuje dnevnik ?Handelsblatt?, nezavisna Radna skupina za procjenu državnih prihoda od poreza ustvrdila je da će oni ove godine biti manji za oko 10 milijardi eura od planiranog, a trebali su iznositi 455 milijardi eura. Ista skupina, zbog neplanirano slabog gospodarskog rasta, i za idućih nekoliko godina najavljuje smanjene prihode od poreza te proračunski manjak ocjenjujući da je riječ o trendu koji se neće uskoro promijeniti.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više