Njemačka pokrajina proglasila Mladež AfD-a desno-ekstremnom organizacijom

Ilustracija: EPA

Ured za zaštitu ustavnog poretka savezne pokrajine Brandenburg proglasio je danas mladež stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u ovoj pokrajini organizacijom s jasnom desno-ekstremističkom orijentacijom.

"Mlada alternativa je opasnost za mlade, demokraciju, slobodu i sigurnost", rekao je ministar unutarnjih poslova Brandenburga Michael Stuebgen (Kršćansko-demokratska unije CDU) u Potsdamu.

On je objasnio kako Ured za zaštitu ustavnog poretka još od 2019. prati mladež AfD-a zbog sumnje u desno-ekstremne tendencije.

"Djeluju protivno ustavnom poretku"

"Sada potpuno sigurno možemo utvrditi da Mlada alternativa djeluje protivno ustavnom poretku Njemačke", rekao je Stuebgen. On je rekao kako je tijekom promatranja Mlada alternativa u više navrata svojim akcijama i djelovanjem povrijedila demokratski poredak Njemačke.

Čelo Mlade alternative u Brandenburgu je prošle godine preuzeo zastupnik Bundestaga Hannes Gnauck koji gaji prisne kontakte s Institutom za državnu politiku u Saskoj-Anhaltu, koji slovi kao desno-ekstremna organizacija.

Ogranak AfD-a za Brandenburg se od 2020. nalazi na listi organizacija koje Ured za zaštitu ustavnog poretka smatra potencijalno desno-ekstremnim.

Svrstavanje jedne organizacije u kategoriju desno-ekstremnih organizacija Uredu za zaštitu ustavnog poretka omogućava detaljnije praćenje.

U Brandenburgu ih podržava 28 posto birača

AfD-u je posljednjih mjeseci naglo porasla popularnost, posebice u saveznim pokrajinama koje su nekada pripadale Istočnoj Njemačkoj.

U Brandenburgu, prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja s početka srpnja, ovu stranku podržava 28 posto birača, što je 10 posto više nego na izborima za Bundestag 2021. AfD je u Brandenburgu, ali i ostalim istočnonjemačkim saveznim pokrajinama, trenutno najjača politička snaga.

AfD porast popularnosti zahvaljuje retorici protiv useljavanja i iskorištavanju trenutnog nezadovoljstva građana radom savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade kancelara Olafa Scholza.

Pročitajte više