Njemačka policija protiv terorista

NjEMAČKA policija razbila je bavarski ogranak islamske terorističke grupe Ansar el Islam koja je organizirala putovanja atentatora samoubojica u Irak, javljaju "Sueddeutsche Zeitung" i Bayerische Rundfunk.

Predvodnik skupine, Iračanin Muhamed L., je još u utorak uhićen u Muenchenu prilikom pokušaja odlaska u inozemstvo. Protiv njega je podignuta i optužnica zbog organiziranja ilegalnog prelaska granice.

Prema spoznajama državnog tužitelja u Muenchenu Mohamed L. je u proteklih nekoliko mjeseci organizirao odlazak desetak pripadnika Ansar el Islama u Irak gdje se ova organizacija aktivno, između ostalog i samoubilačkim napadima, bori protiv savezničkih postrojbi.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein je izjavio da se skupina Asar al Islam već duže vrijeme nalazi pod nadzorom. On smatra da se u Bavarskoj nalazi još dvadesetak simpatizera ove skupine koji aktivno sudjeluju u sakupljanju novca i organiziranju putovanja u Irak.

Prema spoznajama njemačkih vlasti, Ansar al Islam je "mnogo opasnija" od islamističke skupine IBDA - C koja je preuzela odgovornost za nedavne napade u Istambulu. "Sueddeutsche Zeitung" piše, pozivajući se na službene krugove, da se ćelije Ansar el Islam nalaze u gotovo svim većim njemačkim gradovima.

Američke vlasti drže da je Ansar el Islam produžena ruka Al Qaede u Iraku te ju, između ostalog, otužuju i za napad na jordansko veleposlanstvo u Bagdadu u kolovozu prilikom kojeg je poginulo 17 osoba.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više