Njemačka policija traži oružje iz Hrvatske, prodano je neonacistima

Foto: EPA/Screenshot SZ

NJEMAČKA policija je ovog tjedna, kako piše Süddeutsche Zeitung, provela veliku raciju u više saveznih pokrajina, s težištem akcije u Bavarskoj. Racija je usmjerena na pripadnike ekstremno desne scene, napose na pripadnike pokreta Reichsbürger odnosno građani Reicha, koji žele obnoviti njemačko carstvo i među kojima se nalaze i neki bivši članovi neonacističke stranke NPD.

Zanimljivo je da je jedan od razloga za raciju bilo ilegalno uvezeno oružje koje je na njemačku ekstremno desnu scenu došlo - iz Hrvatske. O tome je izvijestila većina vodećih njemačkih medija.

Istražitelji su tako pronašli nekoliko poluautomatskih pušaka i sačmarica te 200 metaka municije, kao i ručne granate. Zaplijenjena je i manja količina marihuane te nacistički pamfleti, laptopi, mobiteli, a jedna je osoba uhićena. U velikoj akciji sudjelovalo je oko 200 policajaca, među njima i specijalci.

>> Počelo suđenje za političko ubojstvo u Njemačkoj, prati ga više od 200 novinara

>> Njemački neonacisti treniraju u vojnom kampu u Rusiji. Nitko im to ne može zabraniti

Ilegalno oružje dolazi iz Hrvatske

Bavarsko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je razlog racije sumnja na ilegalnu trgovinu oružjem, konkretno na pošiljke oružja koje na njemačku desničarsku scenu dolaze iz Hrvatske.

“To treba shvatiti vrlo ozbiljno, bez obzira što istraga o motivima još traje”, rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann (CSU). “Naši istražitelji smatraju da su osumnjičeni pripadnici desničarskog spektra, koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke, pa time ni državni monopol sile”, dodao je.

Operacija obavijena tajnovitošću

Policijska racija je u najviše objekata ušla u Münchenu i okolici, gdje žive brojni iseljeni Hrvati, no mnogo detalja o vezama desničarske scene i Hrvatske nije objavljeno. Postoje sumnje da se vatreno oružje iz Hrvatske ilegalno dostavlja i u Austriju, pa je jedan krak racije obavljen i tamo.

Nadležni tužitelji iz pokrajine Sachsen-Anhalt nisu pak htjeli otkriti medijima ni detalje o raciji koja je kod njih provedena, ni podatke o uhićenom, osim što se zna da je muškarac. Policija će za njega tražiti istražni pritvor.

Ova racija dolazi nakon što su njemačke vlasti objavile podatke o porazu ekstremnih desničara spremnim na nasilne akcije, a tajnovitost nije neuobičajena.

Veze Željka Glasnovića i njemačke ekstremne desnice

Index je poslao upit o svemu ovome hrvatskom MUP-u, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Kada je pak riječ o povezanosti hrvatske politike i spomenutog NPD-a, čiji je bivši lokalni lider također meta ove racije, poznato je da je bivši saborski zastupnik dijaspore Željko Glasnović nastupao na kongresu NPD-a.

>> Glasnović kod njemačkih desničara: Jesam ja neonacist? Ja sam hrvatski patriot

>> Glasnović je dao intervju njemačkim neonacistima, urnebesno je kako to izgleda

On se i hvalio kako je za vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH zapovijedao jedinicama u kojima su bili i neonacisti iz Njemačke, koji su se borili na hrvatskoj strani.
 

Pročitajte više