Berlin nudi pomoć u istrazi pada helikoptera u Ukrajini

Foto: Hina

NJEMAČKA ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser objavila je u srijedu da je Kijevu ponudila potporu Njemačke u istrazi čiji je cilj razjašnjenje uzroka pada helikoptera u kojem je, prema prvim procjenama, poginulo 18 ljudi, uključujući i njezinog kolegu, ukrajinskog ministra Denisa Monastirskog.

Nesreća je "užasna vijest", navela je Faeser u priopćenju za javnost rekavši da je jako "tužna" zbog smrti svog kolege i njegovih suradnika te zbog činjenice da su stradala i djeca. To još jednom pokazuje golem danak koji Ukrajina plaća u ovom ratu, ocijenio je kancelar Olaf Scholz u objavi na svom Twitteru.

"Naše misli na ovaj tužan dan usmjerene su prema rodbini žrtava i ozlijeđenima", kao i prema šefu države Volodimiru Zelenskom, "koji je danas izgubio svog ministra unutarnjih poslova", dodao je.

Zelenski zatražio istragu od policije

Ukrajinski predsjednik nazvao je pad helikoptera, koji je usred rata s Rusijom išao na prvu crtu, "užasnom tragedijom". Nesreća se dogodila u Brovariju, gradu koji graniči s istočnim predgrađem Kijeva. Zelenski je objavio da je od nacionalne policije zatražio da istraži okolnosti tragedije.

Ukrajinski predsjednik potvrdio je da je poginulo najmanje 15 ljudi, uključujući troje djece i ukrajinskog ministra unutarnjih poslova u padu helikoptera na području dječjeg vrtića u gradu Brovariju. Na mjestu nesreće je izbio požar.  

Lokalni dužnosnici ranije su procijenili da je poginulo 18 osoba, ali Zelenski je rekao da se utvrđuje točan broj žrtava. Ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski najviši je ukrajinski dužnosnik koji je poginuo od početka rata.

 

Pročitajte više