Njemačka poslala 550 vojnika na Kosovo zbog straha od nereda

UOČI sutrašnje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o prijedlogu Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova i njegovog mogućeg izglasavanja na Vijeću, Njemačka je poslala dodatnih 550 vojnika u tu regiju zbog mogućih izgreda koji se očekuju kao posljedica vrhunca pregovora, prenosi Reuters.

"Zabrinuti smo da bi situacija mogla postati opasna za vrijeme pregovora o političkoj budućnosti Kosova, zbog čega smo poslali dodatni bataljun operativaca", rekao je u današnjem intervjuu za njemački dnevnik Die Welt, ministar obrane Franz Josef Jung. On je rekao da Njemačka sve skupa na Kosovu ima oko 3.000 vojnika, a da će zadnji poslani bataljun biti vraćen krajem travnja.

Zapadne se sile pribojavaju da će se albanska 90 postotna većina pobuniti ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije donijeti odluku o osamostaljenju Kosova pod nadzorom Europske unije i osiguranjem NATO-a.

Propadanju Ahtisaarijevog plana uvelike se nadaju u Srbiji, koja računa na potporu Rusije, koja će se po njihovom mišljenju, odlučiti na veto, spriječiti nezavisnost i otvoriti nove pregovore bez Marttija Ahtisaarija.

Pred odlazak u New York, premijer Srbije Vojislav Koštunica, rekao je da "cijeli srpski narod zna i najdublje osjeća da podrška Rusije ima povijesni značaj za Srbiju". S njim su u sjedište UN-a otputovali i član tima za pregovore o Kosovu Slobodan Samardžić i Koštuničin savjetnik za vanjsku politiku Vladeta Janković.

A.B.

Pročitajte više