Njemačka protiv isporuke oklopnih vozila Izraelu

Njemačka vlada želi spriječiti isporuku njemačkih oklopnih vozila marke "Dingo" koje Sjedinjene Američke Države žele isporučiti Izraelu, što bi moglo pomutiti osjetljive njemačkoizraelske odnose , javlja u četvrtak dnevnik "Financial Times Deutschland". L

Oklopna vozila koje služe za prijevoz postrojbi se, po njemačkoj licenci, proizvode u SAD-u, no za svaku isporuku izvan SAD-a Njemačka mora dati odobrenje, što je u slučaju planirane isporuke Izraelu Berlin odbio. Isporuke neće biti toliko dugo dok u Berlinu sjedi ova vlada, a to dobro znaju i u Izraelu, prenosi "Financial Times Deutschland" izjavu neimenovanog izvora u vladi.

Socijaldemokratsko-zelena vlada Gerharda Schroedera odbija isporuku vozila Izraelu, jer se pribojava da bi ona mogla biti upotrijebljena u okupiranim palestinskim područjima. Iz istog je razloga Njemačka već jednom, 2002., odbila isporuku "Dingo" vozila Izraelu.

U posjetu Izraelu se trenutno nalazi njemački predsjednik Horst Koehler koji je prilikom govora u Knessetu naglasio da Izrael uvijek može računati na pomoć Njemačke.

Izrael i SAD pregovaraju od listopada prošle godine o isporuci transportera koje bi Washington Tel Avivu isporučio u sklopu programa inozemne vojne pomoći.

"Dingo" je konstruiran za potrebe Bundeswehrovih misija u inozemstvu a njegova najbolja odlika je otpornost prema minama.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više