Njemačka: Raste otpor prema kompromisu zdravstvene reforme

U NJEMAČKOJ javnosti raste otpor protiv kompromisa oko predstojeće reforme zdravstvenog sistema postignutog početkom tjedna između predstavnika savezne Vlade i demokršćanske oporbe.

Lijevo krilo vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), sindikati te predstavnici socijalnih udruga su reformu okarakterizirali kao nesocijalnu. Po njihovom mišljenju, financijski teret reforme nose isključivo zdravstveni osiguranici tj. radnici i umirovljenici. Predvodnik lijevog krila SPD-a Ottmar Fischer istovremeno smatra da su poslodavci, liječničke udruge i farmakološka industrija profiteri najavljene reforme. I mediji gotovo jednoglasno ocjenjuju da su najveći gubitnici reforme pacijenti i zdravstveni osiguranici.

Glavni pregovarači u dogovorima oko zdravstvene reforme, savezna ministrica zdravstva Ulla Schmidt (SPD) i predstavnik oporbene Unije CDU/CSU Horst Seehofer (CSU), odbacuju kritike objašnjavajući istovremeno da teret reforme jednako nose sve interesne grupe.

Kompromis oko reforme zdravstvenog sistema je donesen u ponedjeljak rano ujutro nakon intervencije njemačkog kancelara i predsjednika SPD-a Gerharda Schroedera i predsjednice oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Angele Merkel. Konačni cilj reforme sustava zdravstvenog osiguranja, koja je samo dio reformi ukupnog njemačkog socijalnog sustava Gerharda Schroedera pod nazivom "Agenda 2010", jest pojeftinjenje rada u Njemačkoj što bi opet trebalo rezultirati povećanjem gospodarskog rasta. Troškovi rada će biti sniženi zbog smanjenja stopa zdravstvenog osiguranja. Ona bi sa sadašnjih 14,3 posto do 2007. biti postupno smanjena na 13 posto. Novac koji će zbog smanjenih doprinosa zdravstvenom osiguranju nedostajati, biti će nadoknađen ograničenjem besplatnih usluga za zdravstvene osiguranike.

Tako će u budućnosti zubna protetika u potpunosti biti izuzeta iz usluga koje podmiruje zdravstveno osiguranje. Blagajne zdravstvenog osiguranja će istovremeno ponuditi dodatno osiguranja za zubne nadomjestke. Pacijenti će ubuduće prilikom svakog posjeta liječniku plaćati paušalni iznos od 10 eura. Pacijenti će ovaj iznos međutim plaćati samo jednom po kvartalu. Boravak u bolnicama će ubuduće također stajati 10 eura po danu i to za prvih 28 dana. Dosada je pacijent plaćao 9 eura po danu i to za prvih 14 dana provedenih u bolnici. Za dodatne zdravstvene usluge poput masaža će pacijenti ubuduće plaćati do 10 posto od cijene usluge. Za kronične bolesnike i djecu postoje izuzeci. Kao zaštita je uvedeno i pravilo po kojem ukupan zbroj dodatnih plaćanja ne smije premašiti svotu od 2 posto bruto dohotka osiguranika.

Na lijekove je također uvedeno obavezno paušalno plaćanje u rasponu od 5 do 10 eura po receptu. Usluge poput vožnja taksijem do liječnika te usluge optičara će biti skinute s liste usluga blagajni zdravstvenog osiguranja. Nadalje će s liste usluga u najvećem broju slučajeva biti skinuti i liječnički zahvati sterilizacije a zahvati umjetnog oplođivanja će sa dosadašnjih besplatnih četiri pokušaja biti ograničeni na tri. Fondovi zdravstvenog osiguranja u budućnosti isto tako više neće isplaćivati posmrtnu pomoć.

Kritičari reforme ocjenjuju da je lista otegotnih točaka za osiguranika dugačka dok je za lobije koji njemački zdravstveni sustav čine skupim, poput udruga liječnika ili farmaceutske industrije i apoteka, neznatna. Udruge liječnika će ubuduće zbog uvedenih paušala pri posjetu liječniku raspolagati još većim prihodima. dok je drastično ograničenje liberalizacije prodaje lijekova putem interneta i u supermarketima udovoljenje zahtjevima apotekarskog lobija.

Politički komentari smatraju da je postignuti dogovor između predstavnika Vlade i demokršćanske oporbe zapravo pobjeda predsjednice CDU-a Merkel čijim je zahtjevima udovoljeno u gotovo svim točkama. Promatrači procjenjuju da je kancelar Schroeder popustio zbog predstojećih daljnjih pregovora oko reforme socijalnog sustava od kojih je najvažnija reforma mirovinskog sistema. Savezna koalicijska Vlada, koju sačinjevaju SPD i stranka Zelenih je ovisna o glasovima Unije CDU/CSU u gornjem domu parlamenta Bundesratu koji brani interese saveznih pokrajina i u kojemu demokršćani raspolažu većinom.



Pročitajte više