Njemačka se priprema za novi pandemijski val

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA bi što prije trebala donijeti koncept borbe protiv eventualnog novog vala pandemije koronavirusa na jesen, najavio je savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann.

"Mi ćemo najvjerojatnije tijekom srpnja predstaviti koncept borbe protiv koronavirusa za jesen", rekao je Buschmann u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag.

On je kazao kako će u sklopu novog koncepta zaštitna maska igrati jaču ulogu, što bi značilo eventualni povrat obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima. Dodao je da će mjere biti prilagođene trenutnim podacima s terena, to jest učestalosti zaraze, ali je odbacio mogućnost ponovnog uvođenja mjera poput lockdowna ili zatvaranja škola.

Šef zastupničke grupe: Ne možemo na temelju pretpostavki opet zadirati u ljudska prava

Jučer se u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk čelnik zastupničke grupe FDP-a Christian Dürr osvrnuo na vještačenja Vijeća stručnjaka koje saveznu vladu savjetuje po pitanjima mjera protiv koronavirusa i koja nije mogla utvrditi direktan utjecaj mjera poput lockdowna na kretanje incidencije.

"Mi ne možemo na temelju pretpostavki ponovno toliko duboko zadirati u temeljna prava građana kao što je to bio slučaj s ograničavanjem kretanja", rekao je Dürr.

FDP, koji se od kraja prošle godine sa socijaldemokratima i zelenima nalazi u vladajućoj koaliciji, slovi kao stranka koja se odnosila kritično prema mnogim protupandemijskim mjerama.

U Njemačkoj su od ožujka ukinute mjere

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach upozorio je u nekoliko navrata proteklih dana građane na nove pandemijske valove koji Njemačku očekuju na jesen i zimu. Incidencija je u Njemačkoj trenutno u porastu, a većina novih oboljenja odnosi se na novu virusnu varijantu Omikron BA.5.

Od ožujka su u Njemačkoj ukinute sve mjere s izuzetkom obveze nošenja FFP2 maski u sredstvima javnog prijevoza. Bavarska je ovog vikenda ukinula obvezu tih maski u javnom prijevozu te je odobrila upotrebu kirurških zaštitnih maski, što je naišlo na kritiku saveznih vlasti jer te maske pružaju manju zaštitu od infekcija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više