Njemačka spisateljica Monika Maron dobila Hoelderlinovu nagradu

MONIKA MARON, njemačka spisateljica, kritičarka bivšeg komunističkog režima Istočne Njemačke, dobitnica je nagrade Friedricha Hoelderlina za 2002. godinu, jedne od najuglednijih nagrada njemačke književnosti, doznaje se u ponedjeljak od žirija za dodjelu nagrade.

Potonji je ocijenio da je 61-godišnja spisateljica, autorica "Nesporazuma" (1982.) i "Prebjega" (1986.), izvrsno prikazala odnose između dvije Njemačke prije i poslije ujedinjenja 1990.

Monika Maron je rođena u Berlinu 1941. Godine 1951. njezina se obitelj seli u istočni Berlin, u Demokratsku Republiku Njemačku. Kritičarka režima, napose njegove politike prema okolišu, objavljivala je svoja djela u Saveznoj Republici Njemačkoj, kamo je redovno dolazila.

Godine 1988., godinu dana prije pada Berlinskog zida, preselila se u Hamburg.

Nagradu Friedricha Hoelderlina, koja se svake godine dodjeljuje u Bad Homburgu (na zapadu Njemačke), na dan rođenja njemačkog pjesnika (1770.-1843.), već su dobili pisac tekstova za glazbu Wolf Biermann, također prebjeg iz bivše Istočne Njemačke, pisac Martin Walser i najveći njemački književni kritičar Marcel Reich-Ranicki. Nagrada je vrijedna 12.500 eura.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više