Njemačka vlada ima plan za imigrante: "Mi nismo burka"

Foto: Getty

NJEMAČKA vlada objavila je plan integracije imigranata koji su tijekom prošle godine stigli u zemlju kojim definira kulturu svoje zemlje i koji počinje tvrdnjom: "Wir sind nicht Burka" ("Mi nismo burka").

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere objasnio je kako su pokrivala lica u suprotnosti s demokratskim suživotom i objasnio to riječima: "Mi smo otvoreno društvo - mi pokazujemo lice", prenosi Independent.

Slogan je naišao na podijeljene reakcije njemačke javnosti. Mediji se pitaju što ovakav plan znači, a komentatori ga nazivaju neproduktivnim dodatkom postojećoj debati.

Plan je objavljen nakon što je njemački parlament podupro zabranu nošenja burke za zaposlene u civilnim, pravosudnim i vojnim službama.

Oko nekih stajališta se ne pregovara


De Maiziere tvrdi kako bi konsenzus oko osnovnih njemačkih kulturnih vrijednosti - Leitkultur - pomogao integraciji i koheziji društva. On smatra kako se oko nekih stajališta ne treba pregovarati.

"Ovo uključuje međusobno poštovanje i vladavinu zakona nad religijom", objašnjava on. "Mi ostajemo dio Zapada, ponosni smo Europljani i prosvijetljeni domoljubi", završio je. Dodao je i da su nacionalna zastava i himna temeljni dijelovi njemačkog indentiteta te da je Nijemac osoba koja "voli svoju zemlju i ne mrzi druge".

"Religije su društveno ljepilo"


Nacioinalizam je njemački problem još od Drugog svjetkog rata, i danas se ostavština nacizma može osjetiti, ali de Maiziere kaže da je problem sada prevladan, osobito što se tiče mlađih generacija. Njegov plan uključuje stvaranje društvenih navika poput rukovanja, obrazovanja, bavljenja sportom i umjetnošću, kao i tradicionalnog sudjelovanja u karnevalima i pučkim festivalima. De Maiziere opisuje Njemce kao "vladare svoje povijesti sa svim njenim usponima i padovima" i naglašava važnost tolerancije.

"Uznemireni smo time što su nam neke stvari promaknule" - kaže njemački ministar unutarnjih poslova. Izbjeglička kriza i povezanost dijela migranata s tzv. Islamskom državom i napadima koji su se dogodili u Njemačkoj, stvorili su atmosferu straha od islamskog ekstremizma, ali de Maiziere smatra kako su "sve religije društveno ljepilo... kršćanska crkva, sinagoga i džamija jednako".

Pročitajte više