Njemačka vlada: Još je prerano da se Srbiji dodijeli status kandidata

JOŠ je dva dana ostalo do summita u Bruxellesu, a njemačka vlada, čini se, i dalje nije spremna popustiti po pitanju Srbije i dati joj zeleno svjetlo za dobivanje statusa kandidata.

"Iz njemačke perspektive još je prerano za dodjelu statusa kandidata Srbiji", naveli su vladini krugovi danas u Berlinu. To je na tragu prošlotjednih izjava kancelarke Merkel koja je i sama ocijenila da "trenutno nisu ispunjene pretpostavke za dodjelu tog statusa, jer put Srbije u EU vodi samo preko normalizacije odnosa s Kosovom".

Mišljenje službenog Berlina ne dijele i njemački poslodavci, koji "snažno zastupaju stav da bi Srbija trebala dobiti status kandidata", kazao je Rainer Lindner iz njemačke gospodarske komore. "Čak i ako Srbija u petak ne dobije status kandidata, njemačka ekonomija će to shvatiti kao odgodu, a ne odustajanje od ovog puta.

Podršku Srbiji izrazi je i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji je ocijenio kako "definitivno postoji šansa da se Srbiji u petak dodijeli status kandidata, ali i da postoji još niz pitanja koje treba riješiti".

Pročitajte više