NJEMAČKA VLADA NAKON PET GODINA PONOVO ZASJEDA U BONNU

Njemačka vlada u petak, po prvi put nakon preseljenja u Berlin prije pet godina, ponovno zasjeda u bivšem glavnom gradu Njemačke Bonnu.

Kabinet kancelara Gerharda Schroedera i predsjedništva koalicijskih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih, razmatrat će na dvodnevnoj zatvorenoj sjednici dosadašnji rad vlade te će postaviti smjernice vladine politike do sljedećih parlamentarnih izbora, koji će se održati za dvije godine.

Težište razgovora biti će socijalne reforme savezne vlade i njihovo provođenje. Zasjedanju prisustvuju i švedski premijer Goeran Persson te bivši nizozemski premijer Wim Kok. Socijaldemokratski političari će njemačkoj vladi iznijeti svoja iskustva u provođenju socijalnih reformi u svojim zemljama.

Švedska i Nizozemska njemačkoj vladi često služe kao primjer za uspješne reforme socijalnih sustava i tržišta rada.

Savezni kabinet će raspravljati i o nedavnom prijedlogu SPD-a o uvođenju tzv. građanskog osiguranja koje predviđa plaćanje socijalnog osiguranja za sve slojeve društva, a ne samo za zaposlene kao dosad. Ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement iznijet će planove za reformu tržišta rada koja predviđa smanjenja povlastica nezaposlenima.

Zbog započetih socijalnih reformi i smanjenja povlastica nezaposlenima popularnost savezne vlade i kancelara Gerharda Schrodera nalazi se na najnižoj razini od dolaska na vlast 1998. godine.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više