Njemačka vlada objavila važan plan: "Jedno je jasno, moramo proizvoditi čelik"

Foto: EPA

Njemačka vlada planira staviti na raspolaganje oko dvije milijarde eura za zelenu čeličanu koju Thyssenkrupp namjerava izgraditi u Duisburgu.

Iznos uključuje 700 milijuna eura sredstava koje je obećala njemačka savezna zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje se nalazi sjedište Thyssenkruppa, navodi se priopćenju ministarstva gospodarstva, objavljenom u ponedjeljak.

Kompaniji treba financijska potpora za dekarbonizaciju proizvodnje čelika, koja spada među najveće zagađivače okoliša.

"Njemačka i Europa morat će proizvoditi čelik i u budućnosti"

"Da bismo je osigurali, u bliskom smo kontaktu s Europskom komisijom. Jer jedna je stvar jasna: Njemačka i Europa morat će proizvoditi čelik i u budućnosti", rekao je glasnogovornik ministarstva za Reuters.

Ministar gospodarstva Robert Habeck razgovarao je u ponedjeljak u Essenu i Duisburgu s upravom Thyssenkruppa i s predstavnicima radnika, nakon učestalih kritika da vlada ne podupire dovoljno Thyssenkrupp.

Glavni izvršni direktor Thyssenkruppa Miguel Lopez izrazio je zadovoljstvo javno iskazanom potporom njemačke vlade, ali je upozorio da Europska komisija tek treba odobriti planirani paket pomoći.

Odgovor bi trebao stići u kratkom roku, naglašavaju u Thyssenkruppu.

"Ne smijemo gubiti vrijeme", rekao je Lopez.

U strategiji klimatski prihvatljive proizvodnje čelika, bazirane na vodiku, Thyssenkrupp je predvidio gradnju čeličane koja bi postupkom izravne redukcije trebala proizvoditi 2.5 milijuna čelika godišnje, od 2026. godine.

Tvrtka procjenjuje troškove lokacije i potrebne infrastrukture na više od dvije milijarde eura.

Pročitajte više