Njemačka vlada priprema teren za dokapitalizaciju proizvođača struje

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada priprema teren za moguće preuzimanje udjela u proizvođaču struje Uniperu, najvećem kupcu ruskog plina u Njemačkoj, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt.

Vlada kancelara Olafa Scholza upozorila je da bi proizvođači struje zbog naglog rasta cijena mogli doživjeti slom nalik onome američke banke Lehman Brothers u vrijeme financijske krize 2008. godine.

Vlada je zato u utorak usvojila prijedlog zakona koji bi joj omogućio preuzimanje udjela u energetskim tvrtkama u financijskim problemima. Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da ne isključuje mogućnost daljnjeg pogoršanja napete situacije na tržištu plina.

Prva njemačka energetska kompanija koja je podigla uzbunu zbog nestašice plina i rastućih cijena

Uniper je prošlog tjedna postao prva njemačka energetska kompanija koja je podigla uzbunu zbog nestašice plina i rastućih cijena objavivši da razgovara s vladom o mogućem paketu pomoći, podsjeća Reuters.

Prema pisanju Handelsblatta, Berlin razgovara o mogućem preuzimanju do 25 posto novih dionica Unipera nominalne vrijednosti 1.70 eura po dionici, a raspravlja i o mogućem tihom partnerstvu, vlasničkom instrumentu bez prava glasa.

Vrijednost transakcije mogla bi se kretati u rasponu od tri do pet milijardi eura, objavio je u utorak njemački list.

Iz Unipera nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju Handelsblattovo izvješće. Ministarstvo financija odbilo ga je komentirati.

Pročitajte više