Njemačka vlada sa 700 tisuća eura pomaže razminiranje u Hrvatskoj

NJEMAČKA vlada, uz posredovanje nevladine humanitarne udruge "Arbeiter Samariter Bund" (ASB), ove će godine pomoći razminiranje u Hrvatskoj donacijom od 700 tisuća eura.

Tim će se novcem ostvariti osam projekata razminiranja u četiri županije na ukupnoj površini od 305 tisuća prostornih metara. Razminirat će se lokacije u Gvozdu i Petrinji u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Saborskog u Karlovačkoj županiji, u općinama Okučani i Dragalić u Brodsko-posavskoj županiji i na benkovačkom području u Zadarskoj županiji.

Ugovor o donaciji njemačkog ASB-a Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) danas su u sjedištu Centra u Sisku potpisali voditelj Ureda ASB-a u Hrvatskoj Wofgang Gressmann i ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth.

Potpisivanju je bio nazočan i prvi tajnik njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj Wolfgang Wendel te je naglasio da je njemačka vlada od 1999. godine za razminiranje u Hrvatskoj donirala više od 1,4 milijuna eura.

Dodao je i da je Njemačka od početka Domovinskog rata 1991. godine do sada za skrb o prognanicima i izbjeglicama, obnovu ratom stradalih područja, razminiranje i ostale humanitarne projekte u Hrvatskoj dala više do 50 milijuna eura.

"Unatoč proračunskim ograničenjima, njemačka je vlada spremna nastaviti pomagati Hrvatskoj u razminiranju, svjesna važnosti tog procesa za obnovu i normalizaciju života na ratom stradalim područjima Hrvatske", rekao je Wendel.

Naglasio je da je njemačka nevladina udruga ASB izabrana za partnera zbog uspješnih rezultata u donatotskim projektima ne smo u Hrvatskoj, nego po cijelom svijetu, a HCR je za partnera izabran zbog važnosti djelatnosti humanitarnog razminiranja, te dobro osmišljenog i vođenog sustava razminiranja.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth zahvalio je njemačkom veleposlanstvu u Hrvatskoj i njemačkoj vladi na značajnoj potpori i pomoći humanitarnom razminiranju u Hrvatskoj kao i udruzi ASB-a na uspješnoj suradnji u tako zahtjevnom i opasnom poslu kao što je uklanjanje mina i stvaranje sigurnosti za povratnike.

Dodao je kako je planirano da se osam projekata razminiranja ostvari za dva mjeseca.


Pročitajte više