Njemačka vlada u borbi potiv rada "na crno"

NJEMAČKA Vlada uvodi drastične mjere u borbi protiv rada na crno a kako prozilazi iz nacrta zakona kojeg je Vlada predstavila u Bundestagu, prekršiteljima zakona u najtežim slučajevima prijeti zatvorska kazna i do 10 godina.

Nezaposleni i primatelji socijalne pomoći koji ubuduće budu uhvaćeni pri radu na crno će morati računati sa zatvorskim kaznama. Privatne osobe će ubuduće račune za manje poslove u kući morati pohranjivati i do pet godina. Dosada za takve vrste usluga nije bio predviđeno izdavanje računa. Izuzetak iz novog zakona su i dalje usluge prijatelja ili rodbine koji međutim za svoj rad ne smiju biti plaćeni novcem.

Prema riječima paralamentarne tajnice vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Barbare Hendricks, cilj Vlade nije zastrašivanje nego prije svega jačanje svijesti kod građana da rad na crno nije bezazlen prijestup nego ozbiljan gospodarski zločin.

U tu svrhu se planira uvođenje dodatnih kontrolora za što je predviđeno 5 milijuna eura iz proračuna. Vlada očekuje da će se smanjenjem rada na crno i dodatnim prilivima poreznih sredstava u državnu blagajnu godišnje sliti i do milijardu eura više.

Hendrick smatra da rad na crno uzrokuje i stalni rast socijalnih davanja. Ona smatra da nije pošteno da oni koji svoj rad u potpunosti prijavljuju snose najveći dio socijalnog tereta.

U Njemačkoj je rad na crno u posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu. Tu se prije svega više ne radi samo o stranim ilegalnim radnicima u ugostiteljstvu i gređavinarstvu nego o zaposlenim i nezaposlenim njemačkim državljanima koji ne prijavljuju svoje dodatne prihode.

Prema procjenama stručnjaka šteta od ilegalnog rada u Njemačkoj godišnje iznosi "najmanje 100 milijardi eura".

Pročitajte više