Njemačka vlada zabrinuta zbog prodaje vojne industrije

NJEMAČKA Vlada izrazila je zabrinutost zbog prodaje važnih dijelova vojne industrije stranim investitorima zbog čega se u vladinim krugovima razmišlja i o uvođenju prava na veto kada je u pitanju prodaja strateški važnih dijelova vojne industrije.

Kako javlja "Berliner Zeitung" pozivajući se na izvore iz kancelarova ureda, njemački kancelar Gerhard Schr?der je za ponedjeljak sazvao izvanredni sastanak s članom poslovodnog odbora Daimler Chryslera.

Schr?der bi tom prilikom, kako dalje piše "Berliner Zeituing", trebao izraziti svoju zabrinutost zbog planirane prodaje tvrtke MTU koja proizvodi turbine za vojno zrakoplovnu industriju američkom kupcu.

Tvrtka MTU koja samo u Njemačkoj zapošljava 7800 radnika u vlasništvu je Daimler Chryslera.

Glasnogovornik Schr?derove Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za pitanja obrane Rainer Arnold je izrazio nadu da Daimler Chrysler, za kojeg je "politika učinila mnogo", neće "djelovati protiv njemačkih i europskih interesa".

Kao jedan od najozbiljnijih kupaca MTU-a se pojavljuje i Carlyle Grupa u čijem vodstvu se nalazi i bivši američki predsjednik George Bush.

Neslužbeno se dodaje da će Schr?der Daimler Chrysleru predložiti "njemačko ili europsko" rješenje. Za MTU je interes pokazao i Siemens koji se već posjeduje 49 posto dionica proizvođača tenkova Krauss Maffei.

Njemačko političko vodstvo je izrazilo zabrinutost i zbog nedavne prodaje strateški važnog brodogradilišta HDW iz Kiela jednom američkom investicijskom fondu. Prodajom HDW-a je njemačka praktički izgubila vlasništvo nad know-how-om proizvodnje za radare nevidljivih podmornica.

(Hina) nkre ps

Pročitajte više