Njemačka vojska oštetila proračun

NJEMAČKA vojska, Bundeswehr, je rabljene tenkove prodavala ispod tržišne cijene čime je načinjena šteta od preko 90 milijuna eura, zaključio je Savezni ured za proračun (Bundesrechnungshof) u jednom interom izvješću kojeg je objavio dnevnik Die Welt.

Ministarstvu obrane se predbacuje da je prilikom prodaje tenkova marke Leopard 2A4 kod različitih kupaca slijedilo "nelogičnu" politiku cijena. Tako je Finska za jedna tenk platila 500.000 eura dok je Poljska u isto vrijeme plaćala samo 100.000 eura po tenku. I jedna i druga zemlja su naručile gotovo isti broj borbenih vozila tako da ne može biti riječi o različitim uvjetima prodaje.

Savezni ured za proračun zaključuje da je Bundeswehr u slučaju Poljske tenkove prodavao 20 posto ispod njihove stvarne vrijednosti. Prema pravilniku rashodovano oružje smije biti prodavano ispod vrijednosti samo ako to odobri Bundestag i Ministarstvo financija koji međutim o prodaji Leoparda Poljskoj nisu bili informirani.

Ministarstvo obrane je prodaju Leoparda Poljskoj argumentiralo i simboličnom vrijednošću projekta. U obrazloženju stoji da je "od velike simboličke vrijednosti kada se njemački tenkovi u Poljskoj dočekuju s radošću". Također se smatralo da bi povoljni poslovi s novim članom NATO saveza i Europske unije Poljskom poslužili i kao dobar kamen temeljac za buduću suradnju.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više