Njemačka zabranila plastične vrećice

Foto: EPA

NJEMAČKI parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji od 2022., s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, priopćeno je u petak.

Zabrana se odnosi na plastične vrećice s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometara, pri čemu se radi o standardnim vrećicama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, kao i plastične vrećice od debljeg materijala namijenjene višekratnoj upotrebi.

"Plastična vrećica je sinonim bespotrebnog trošenja resursa", rekla je ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD). Ona je kazala da su platnene vrećice, košarice te plastični sanduci za višekratnu upotrebu "dobra alternativa" plastičnim vrećicama.

Organizacija za zaštitu okoliša WWF je pozdravila zabranu plastičnih vrećica u Njemačkoj, ali je istodobno priopćila kako ova zabrana ima "samo simboličnu težinu".

"Manje od jedan posto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične vrećice", stoji u priopćenju WWF-a.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakiranja nije zaustavljen.

Oporbene stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju bez vidljivog učinka po okoliš, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama. 

Zastupnik AfD-a Andreas Bleck je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica, postignut prije dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu vrećica za dvije trećine.

"Zakon o zabrani plastičnih vrećica je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja", rekao je Bleck.

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluživanja u potpunosti je izbacila plastične vrećice iz upotrebe.

Pročitajte više