Njemačka zabranjuje prostituciju?

Ilustracija: Shutterstock

Kancelar Olaf Scholz pokazao se otvorenim za eventualnu zabranu prodaje seksualnih usluga u Njemačkoj. Taj zahtjev su vladi u Bundestagu uputile oporbene demokršćanske stranke CDU/CSU.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da bi volio vidjeti daljnja zakonska ograničenja u vezi sa seksualnim radom u Njemačkoj, dodajući da prodaja seksualnih usluga "nije prihvatljiva" i da ne treba biti nešto "normalno", piše DW.

"Mislim da nije prihvatljivo da muškarci kupuju žene", rekao je Scholz u njemačkom parlamentu Bundestagu. "To je nešto što me je oduvijek moralno uzrujavalo", dodao je Scholz.

"Smatram da trebamo pogledati zakon i vidjeti kako se to najbolje može suzbiti", dodao je njemački kancelar tijekom aktualnog sata na kojem je odgovarao na pitanja parlamentaraca.

Demokršćani iz stranaka CDU/CSU, najveće oporbene parlamentarne skupine u Bundestagu, podnijeli su zahtjev za zabranu kupovine seksualnih usluga po tzv. "nordijskom modelu".

Prema tom prijedlogu, svodnici i mušterije trebali bi biti kažnjavani, a bordeli zabranjeni. Istovremeno, prostitutke bi se morale zaštititi, kako bi im se omogućio lakši izlazak iz tog miljea. Demokršćani su se pozvali i na slične propise u Švedskoj, Norveškoj, Islandu, Kanadi, Francuskoj, Irskoj i Izraelu.

Njemačka kao centar seksualnog izrabljivanja?

"Njemačka se nažalost pretvorila u centar seksualnog izrabljivanja i zloupotrebe", izjavila je potpredsjednica Kluba zastupnika CDU/CSU Dorothee Bär, nadležna za obitelj i kulturu.

Ona je istaknula da se 25.000 žena u Njemačkoj bavi prostitucijom i željela je čuti od njemačkog kancelara bi li podržao prijedlog demokršćana o zabrani prodaje seksualnih usluga.

Pročitajte više