Njemačka: Zeleni protiv Schroederovih reformi

POTPREDSJEDNIK zastupničkog kluba njemačke stranke Zelenih Christian Stroebele je u razgovorima za medije najavio da lijevo krilo stranke neće u Bundestagu podržati vladine socijalne reforme u sadašnjem obliku.

Time je, nakon što je i nekoliko zastupnika vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) najavilo da ne želi podržati uvođenje reformi socijalnog sustava, većina za izglasavanje reformi u Bundestagu potpuno neizvjesna. S obzirom da je socijaldemokratsko - zelena vlada Gerharda Schroedera na parlamentarnim izborima u rujnu osvojila svega nekoliko mjesta više nego oporba, prilikom izglasavanja je potrebna jedinstvena podrška gotovo svih poslanika SPD-a i Zelenih u Bundestagu.

Lijevo krilo Zelenih, kao i lijevo krilo SPD-a, smatra da je najavljena reforma nesocijalna te da pogađa samo socijalno ugrožene slojeve društva poput nezaposlenih. Oni traže da se ukidanje povlastica provede i na imućnijim slojevima društva. I predstavnici najvećih njemačkih sindikata su izrazili nezadovoljstvo sadašnjim oblikom najavljenih reformi.

Vrhovništva stranaka vladine koalicije, unatoč najavljenom otporu, i dalje ustraju na provođenju reformi u sadašnjem obliku. Dopredsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer ja najavio svoju punu podršku kancelaru Schroederu. On je izjavio da su reforme prijeko potrebne kako bi došlo do oživljavanja gospodarstva. Buetikofer i predsjednik poslaničkog kluba SPD-a Franz Muentefehring su sigurni da će reformski paket dobiti potrebnu većinu u Bundestagu.

Predsjednica oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel je još jednom potvrdila podršku demokršćanke Unije Schroederovim reformama. Ona je međutim izjavila da ukoliko Schroeder glasovaanje o reformama poveže s iskazivanjem povjerenja Vladi, Unija neće glasati za reforme.

(Hina) nkre sb

Pročitajte više