Njemačka želi kriminalizirati poricanje holokausta diljem EU

NJEMAČKA planira raskrstiti s nacizmom na prilično kontraverzan način. Naime, tek što su preuzeli predsjedanje Europskom unijom, Nijemci planiraju diljem Unije uvesti zakon koji bi kriminalizirao poricanje holokausta.

Ministrica pravosuđa Brigitte Zypries ovih dana izlaže planove za opći zakon po kojem bi diljem EU svatko tko javno negira da su nacisti pobili 6 milijuna Židova mogao dobiti do tri godine zatvora.

"Uvijek smo govorili da danas u Europi ne može biti prihvatljivo reći da šest milijuna Židova nije pobijeno. Postoje kontroverze oko slobode izražavanja, ali vjerujemo da ta sloboda ima svoje granice, a one se povlače tamo gdje izražavanje vrijeđa druge etničke i religijske grupe", rekla je novinarima.

Zakoni o kažnjavanju zbog poricanja holokausta postoje u 10 od 27 zemalja EU, dok u Litvi i Estoniji pod istu zabranu dolazi i isticanje komunističkih simbola. U Austriji i Litvi za negiranje holokausta možete dobiti 10 godina zatvora, U Njemačkoj i Rumunjskoj 5, u Poljskoj i Slovačkoj 3, u Češkoj i Francuskoj 2, u Belgiji 1, a Španjolska nema izraženu maksimalnu kaznu, tako da teoretski možete dobiti doživotni zatvor.

Da bi njemački prijedlog dobio pravnu snagu, moraju ga prihvatiti sve zemlje članice EU, što neće biti lako postići. Velika Britanija tvrdi da njeni postojeći zakoni o poticanju na mržnju sasvim dovoljno pokrivaju ovakve zabrane, ali ne odbacuje njemački prijedlog. Britanija je u ovoj temi poznata po Davidu Irvingu, revizionističkom povjesničaru koji je za negiranje holokausta u Austriji dobio godinu dana zatvora. 

Njemačka također planira oživjeti ideju o kažnjavanju isticanja nacističkih simbola, kao što je svastika. Ta ideja dobiva zamah nakon što je engleski princ Harry snimljen u nacističkoj uniformi na maskiranoj zabavi.

U svakom slučaju, prošao prijedlog ili ne, svakako će imati veliki odjek i potaknuti mnoge debate o temeljnim ljudskim slobodama, od kojih je jedna i sloboda da se bude potpuni idiot.

J.D.
Foto: BBC

Pročitajte više