Njemačke tvrtke bune se protiv američkih sankcija

Foto: EPA

NJEMAČKE tvrtke sve su više ugrožene politikom sankcija američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući i one protiv Irana, te carina u eskalaciji trgovinskog rata s Kinom, priopćile su njemačke poslovne udruge. "Naravno da američke mjere utječu na njemačku vanjsku trgovinu", kazao je za Reuters Holger Bingmann, čelnik udruge za veletrgovinu, vanjsku trgovinu i usluge BGA. "Kompanije šute i trpe", dodao je.

Njemačke tvrtke suočene su sa sve složenijim međunarodnim okruženjem, dodaje pak Volker Treier, čelnik za vanjsku trgovinu Komora za industriju i trgovinu DIHK. Mnogi su trgovinski partneri Njemačke pogođeni američkim mjerama i njihovim učincima, što onda šteti njihovim poslovima s njemačkim kompanijama, napominje Treier, dodajući da je njemački izvoz lošiji nego prošle godine. Procjena DIHK o 5-postotnom rastu njemačkog izvoza u ovoj godini "iz dana u dan izgleda sve ambicioznije", zaključuje.

Bingmann i Treier reagirali su na nove američke sankcije Rusiji i Iranu, te na recipročne carine i trgovinske prijetnje SAD-a i Kine. Sjedinjene Države uvest će 23. kolovoza carine na dodatnih 16 milijardi dolara uvoza iz Kine, a Peking planira dodatne carine od 25 posto na istu vrijednost američkog uvoza, u rasponu od goriva i proizvoda od čelika, do automobila i medicinske opreme. Washington je u srijedu najavio da će krajem kolovoza uvesti nove sankcije i Rusiji, nakon što je zaključio da je Moskva protiv bivšeg ruskog agenta i njegove kćeri u Britaniji koristila nervni otrov. Kremlj odbacuje te optužbe.

Njemačka brani svoju poslovnu vezu s Iranom

Kina i Njemačka branile su u srijedu poslovne veze s Iranom, reagirajući na upozorenje američkog predsjednika da će kompanijama koje posluju u toj zemlji zabraniti pristup američkom tržištu. "Jednostavno je neprihvatljivo da se američki zakoni primjenjuju i izvan teritorija SAD-a", smatra Bingmann. Poziva ujedno njemačku vladu da objavi pojedinosti planiranih mjera zaštite njemačkih kompanija nakon najnovijih američkih sankcija Iranu. Ako Berlin to ne učini, njemačke tvrtke postupno će obustaviti poslove u toj zemlji, upozorava čelnik BGA.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u ponedjeljak da su Njemačka, Francuska i Velika Britanija odlučne zaštititi europske tvrtke koje posluju s Iranom na temelju ažurirane verzije takozvanog europskog Statuta o blokadi. Tim se propisom kompanijama iz EU-a zabranjuje pokoravanje sankcijama trećih zemalja, objašnjava Reuters. Bingmann napominje da je njemačka trgovina s klijentima u drugim zemljama za sada dobra, i to uglavnom zahvaljujući dobrom poslovanju u EU.

Pročitajte više