Njemačke vlasti mogu protjerati kriminalce čak i kad im prijeti

NJEMAČKE vlasti smiju u budućnosti protjerivati strane kriminalce čak i u zemlje u kojima je proširena praksa mučenja od strane državnih organa, odlučio je u utorak Ustavni sud u Karlsruheu odbijajući time tužbu jednog Indijca koji se protivio protjerivanju u domovinu zbog toga što mu tamo prijeti mučenje od strane policije.

Indijac je krajem prošle godine uhićen u muenchenskoj zračnoj luci na osnovu međunarodne tjeralice koju su izdale indijske vlasti.

Njemu se predbacuje da je jednu indijsku banku oštetio za 2,1 milijuna eura.

Sud u M?nchenu je prije nekoliko mjeseci ocijenio da uhićenom u Indiji ne prijeti direktna opasnost od zlostavljanja.

Optuženi je nakon toga pri Ustavnom sudu podnio tužbu protiv ove odluke.

Ustavni sud je odbio tužbu unatoč zaključku da je u Indiji zlostavljanje i mučenje od strane policije "široko rasprostranjeno", posebice tijekom procesa saslušavanja osumnjičenih.

Ustavni sud je međutim zaključio da mučenje u Indiji nije "stalna praksa" pa da prema tome tužitelju ne prijeti direktna opasnost. Ustavni sud je odluku donio sa šest glasova za i dva protiv. Dva suca koja su htjela udovoljiti tužbi pozvala su se na ocjenu organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International koji je zaključio da su uvjeti u indijskim zatvorima "očajni".

Pročitajte više